GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karin Karlsbro: Grattis Frankrike! Grattis Europa!

Emmanuel Macron tog hem segern i det franska presidentvalet. Att en sittande fransk president återväljs är historiskt och besvikelsen hos den stora väljargrupp som velat se hans främsta motkandidat kommer att behöva hanteras klokt.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 30 april 2022
Karin Karlsbro
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Den omvalde franske presidenten Emmanuel Macron möter folket efter förra helgens val.
Den omvalde franske presidenten Emmanuel Macron möter folket efter förra helgens val.Foto: Benoit Tessier

Med 58.5% av rösterna var väljarnas dom tydlig, men trots det var vägen till segern ingen lätt promenad. Men slutresultatet är ett styrkebesked för en liberal och Europavänlig politik. Det är också ett kvitto på att man inte behöver svansa för högerpopulister för att vinna val. Det är väl värt att påminna om i en tid när andra distanserar sig från EU och skyller misslyckanden på Bryssel. Emmanuel Macron gjort precis tvärtom och talat sig varm för ett EU-samarbete.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Europatanken är idag inte bara något som måste uppmärksammas i högtidstal och påminnas om på Europadagen den 9 maj. Ett enigt Europa är helt avgörande för att ge Ukraina det stöd landet behöver. Utan gemensam europeisk kraftsamling är utsikterna att stoppa Putin mycket dystra.

Rysslands krig mot Ukraina är en attack mot alla demokratier. Ukraina slåss idag inte bara för sin egen existens, utan för oss och alla länders rätt till sina gränser och makt över sin egen framtid. Demokratier måste hålla ihop och ställa upp för varandra.

I samma stund som det ryska angreppet inleddes fattade den ukrainska statsledningen ett modigt beslut. De bestämde sig för att stanna kvar i Kyiv och slåss för att försvara sitt land. Fullt medvetna om att de ryska ockupanterna var ute efter deras liv, var de säkra på att beslutet var rätt. Det säger parlamentets talman Ruslan Stefanchuk som tar emot oss, nätverket Friends of Ukraine, bestående av parlamentariker från elva länder, när vi i början av april bjudits in till Ukraina.

”Att en politiker som omfamnat Putin och fyllt på sin kampanjkassa med stöd av Kremls bankirer hade kunnat väljas till ledare i ett av Europas tyngsta länder visar att vi inte kan ta något för givet.”
Karin Karlsbro

“Om vi inte fortsatt att hålla parlamentet igång, vad skulle vi då haft att kämpa för? Vi slåss för vår demokrati” sade han och välkomnade oss till parlamentet där vi fick träffa våra kollegor. Folkvalda politiker precis som vi, som nu kämpar för sina liv. Jag bär med mig deras vädjan till oss om vapen och att få bli en del av den demokratiska europeiska familjen där Ukraina hör hemma.

I skuggan av Rysslands brutala krig mot Ukraina och det besinningslösa våld som de ryska angriparna utsätter befolkningen för är det ofattbart att den öppet Putinvänliga Marine Le Pen fick 41.6 % av rösterna i det franska presidentvalet. Att en politiker som omfamnat Putin och fyllt på sin kampanjkassa med stöd av Kremls bankirer hade kunnat väljas till ledare i ett av Europas tyngsta länder visar att vi inte kan ta något för givet.

Demokratier och demokrater måste hålla ihop. Den franska valdagen var en framgång för demokrati och frihet och en dålig dag för högerpopulister, Sverigedemokrater och Putinkramare.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.