1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mikael Hermansson: Gränsen är stängd – då får barnen sova på marken

Vad innebär det att EU säger ja till att stänga gränsen mellan Grekland och Turkiet? Att asylrätten avvisas och att barnen i ingenmansland får sova på marken.
Utmattade barn sover på marken invid floden som utgör gräns mellan Turkiet och Grekland.
Foto: Darko Bandic

Första veckan i mars och allt händer samtidigt. Coronaviruset kom till Sverige på allvar och nya flyktingströmmar närmar sig Europas gränser. I Idlib-provinsen jagar ryskt och syriskt stridsflyg närmare en miljon människor på flykt, mestadels kvinnor och barn. Börserna rasar världen över och BNP-prognoserna skrivs ner. Hesa Fredrik tjuter och känslan av en ny sorts utsatthet sprider sig snabbare än vad covid-19 hinner med.

Och nu går det fort. Bilderna avlöser varandra, föremålen växlar. Ena minuten är det människor i munskydd som fastnat i sökaren, i den andra skjuter grekisk polis tårgasgranater mot män, kvinnor och barn som fått veta att gränsen mot Turkiet har öppnats; de går mot Europa med förhoppningen om trygghet och ett bättre liv. Den grekiska kustbevakningen tvingar bort flyktingar genom att försöka få deras gummibåtar att kantra.

Och så slutligen, bilderna av de små barnen som sover på marken i ingenmansland.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I det läget ställer sig moderatledaren Ulf Kristersson i keps och oljerock och ser morsk ut i en miljö som till färgskala och bakgrund ser ut att vara hämtad ur det gränslandskap som flyktingarna rör sig. Över bröstet på honom har partiets kommunikationsavdelning tryckt in budskapet: ”Skärp gränsen”. Det enda som fattas är en bössa, en brasa och en drevhund för att jakttemat ska bli komplett. Att Kristersson på detta sätt riskerade att förminska sig själv och sitt parti genom denna till charad förklädda opinionsjakt tycks inte ha föresvävat någon.

Men när ”den vuxne” i partiet, partisekreteraren Gunnar Strömmer, trädde in i handlingen byttes bilden omedelbart ut: ”… det var en olämplig bild som gav associationer som inte var avsedda … Diskussionen i sak är viktig och svår och vinner inte på övertoner åt ngt håll”, skrev Strömmer på Twitter.

Inte snabbt nog dock, ty Kristerssons jaktmotiv fungerade som det var tänkt – på Sverigedemokraterna! Snart spreds bilder av Jimmie Åkesson på plats i gränslandet mellan Grekland och Turkiet med budskapen ”Stäng gränsen” och att ”Sverige är fullt” av såväl tillskyndare som vedersakare. Sådan är nu en gång för Twitterlogikens lagar. Men det rättfärdiga i vreden mot Åkessons tilltag kan inte avfärdas. Kritiken var skarp från fem riksdagspartier, under fredagen sa även Kristdemokraterna ifrån. Tystnaden från Moderaterna är dessvärre talande.

Och bara för att ingen ska känna sig förfördelad: Socialdemokraternas affisch från 2017, med en bild av poliser som gör gränskontroll på tåget mellan Köpenhamn och Malmö med budskapet ”Vi slår vakt om Sveriges säkerhet” ska inte glömmas bort; även den utgjorde ett rejält övertramp.

Med Strömmers perspektiv kommer oljerockar och omoralisk opinionskamp i andra hand. Det är så åtminstone jag förväntar mig att Moderaterna ska tänka. Det finns mycket som är viktigt att lyfta fram, men det som borde komma först är trots allt den mänskliga rättigheten att söka asyl. Ytterst är det denna som avvisas – i ord i svensk debatt och i handling vid den turkgrekiska gränsen.

Vilka andra internationella lagar och avtal hanteras med sådant lättsinne?

Det finns inslag i konflikten vid den grekiska gränsen som handlar om stormaktspolitik, där Ryssland, Turkiet, Syrien och Iran ser EU som en passiv aktör. Det handlar också om pengar. EU har betalat Turkiet för att hålla flyktingar kvar i landet istället för att dessa ska ge sig iväg mot Europa med livet som insats. Det finns trots allt en gräns för hur många bilder av drunknade barn som den europeiska opinionen anses klara av att blunda för.

Grekland ska fram till i torsdags ha hindrat närmare 35 000 migranter och flyktingar som försökt att ta sig in i landet för att söka asyl, sedan Turkiet öppnade sina gränser för snart en vecka sedan. Uppgifterna kommer från grekiska myndigheter, som nyligen stoppat möjligheten att söka asyl i landet. EU och därmed även Sverige står bakom Greklands ställningstagande.

Och ja, det går att ha förståelse för att situationen på de grekiska öarna närmast Turkiet är extremt ansträngd. Men att övriga EU-länder i det läget inte utsträcker sin solidaritet till att även omfatta en omedelbar avlastning genom omlokalisering av alla dessa flyktingar, visar med eftertryck att det enda som de 27 medlemsländerna vill komma överens om är att skärpa eller stänga gränsen.

I det läget blir Ulf Kristerssons jaktmotiv och Jimmie Åkessons utflykt begripliga.

I det läget betyder det inget att barnen i ingenmansland får sova på marken.

Läs mer

BT klimat och miljö

Unga kommunutvecklare undersökte klimatattityder: ”Känns ju hoppfullt”

”Hoppfullt att många vill många vill göra något”

BT klimat och miljö

Jan Lindsten om läsarnas frågor: ”Jag kan absolut vara oroad”

”Jag kan vara oroad över att det händer så lite”

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.