Annons

Ledare: Gör upp om arbetskraftsinvandringens brister

Ja, det är uppenbart att Stefan Löfven och Socialdemokraterna fiskar i grumliga vatten med sin retorik. Ja, det är också uppenbart att regelverket för arbetskraftsinvandringen inte fungerar.
Ledare • Publicerad 18 april 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson presenterade på onsdagen förslag kring arbetskraftsinvandringen. Platsen för mötet: partikansliet.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson presenterade på onsdagen förslag kring arbetskraftsinvandringen. Platsen för mötet: partikansliet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppenbart är också att allianspartierna borde kunna se dessa brister. Det är klart att det måste gå att skapa ett system som förhindrar att oseriösa arbetsgivare med statens goda minne kan skaffa arbetskraft från andra sidan jordklotet för att städa eller steka hamburgare till villkor långt under avtalen på arbetsmarknaden.

Annons

Men lika klart är att ett reformerat system måste göra det enklare, inte svårare, för alla de företag som tävlar på en kunskapsintensiv global marknad att kunna rekrytera den kompetens de behöver utomlands.

När parter som Svenskt Näringsliv avfärdar Socialdemokraternas utspel på onsdagen om att återinföra en så kallad arbetsmarknadsprövning (finns brist på arbetssökande i Sverige av en viss kategori eller inte?), där en myndighet anförtros att fatta besluten i stället för fackförbunden (som före 2008 hade vetorätt), utan att presentera egna idéer om hur ett utbrett missbruk bör stävjas ekar det tomt.

För även om det ”bara” handlar om en handfull tusen arbetstillstånd per år (Riksrevisionen bedömde 2016 andelen till omkring 40 procent), skapar de alldeles onödiga argument för såväl den fackliga vänstern som för krafter som Sverigedemokraterna att exploatera främlingsrädsla. Utöver att det inte sällan slår undan benen på företagare som försöker följa regelboken.

Ett bärplockarläger i den norduppländska skogen.
Ett bärplockarläger i den norduppländska skogen.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

I fjol beviljades 15 552 personer utanför EU/EES arbetstillstånd i Sverige. Ungefär en tredjedel av dem fick jobb i yrken som kräver kortare utbildning eller introduktion, enligt Migrationsverkets statistik: 3 043 var bärplockare och plantsättare. 849 kategoriserades som kockar och kallskänkor, 781 var snabbmatspersonal och restaurangbiträden, 513 var städare och hemservicepersonal. 268 föll in under kategorin skötare/vårdare/personlig assistent.

Av de 3 602 personer som fått arbetstillstånd under årets första kvartal gällde 287 skogsarbetare, 213 snabbmatspersonal, 130 var städare, 75 bärplockare.

S-ledningens pressträff på partikansliet signalerar en inriktning för valrörelsen. Vacker är den inte. Men Alliansen bör söka en uppgörelse.
S-ledningens pressträff på partikansliet signalerar en inriktning för valrörelsen. Vacker är den inte. Men Alliansen bör söka en uppgörelse.Foto: Henrik Montgomery/TT

Problembilden borde inte vara svår att enas om: se till att koppla samman arbetsgivarna med de tiotusentals i landet som givetvis skulle klara jobb, i stället för att de tvingas leva på bidrag eller A-kassa. Här bör Alliansen visa att den lärt sig av misstagen och göra upp.

För övrigt blev valet av lokal, partihögkvarteret på Sveavägen, för onsdagens föreställning med Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson en talande bild av att regeringen i praktiken upphört att fungera som en enhet. Inte en miljöpartist så långt ögat nådde. Om regeringen varit enig hade den ju annars kallat media till Rosenbad och tillsatt en riktig utredning.

Nu önskar alltså Socialdemokraterna föra in arbetskraftsinvandringen i valdebatten. Vackert blir det inte.

Annons
Annons
Annons
Annons