Gör upp med myter i debatten

Återkommande i debatten bygger åsiktsbrytningen på föreställningar som inte har med verkligheten att göra. Som att skattesänkningar hotar välfärden, att regeringens jobbpolitik har misslyckats och att det blåser snålt om den högre utbildningen.
Ledare • Publicerad 16 september 2013

Ta det här med regeringens jobbpolitik som ett exempel. Sedan 2006 har det skapats 303 000 nya jobb, vilket innebär en ökning med sju procent. Arbetslösheten är något högre än den var 2006 men sysselsättningsgraden för de förvärvsaktiva har ökat med 1,2 procentenheter. Allt enligt Statistiska Centralbyråns arbetskraftsundersökning!

Nej, detta kan inte bortförklaras med befolkningsutvecklingen. Visserligen har Sverige vuxit med drygt en halv miljon människor sedan regeringsskiftet, men hela ökningen av befolkningen har inte skett i arbetsföra åldrar. Den arbetsföra befolkningen har ökat med 6,3 procent och arbetskraftsutbudet har ökat, dels på grund av invandring och dels på grund av förändringar när det gäller a-kassan och socialförsäkringarna.

Men de nya jobben har alltså blivit fler än den arbetsföra befolkningen har ökat.

Läs också gärna innantill i Arbetsförmedlingens prognosstudie för 2013-2014. Av den framgår att arbetslösheten visserligen är högre än 2006, men att det främst är gruppen heltidsstuderande arbetslösa som har ökat. I början av 2013 utgjorde de 3,2 procentenheter av arbetslöshetens 8,6 procent i åldrarna 16 – 64 år.

Ungdomsarbetslösheten, som brukar beskrivas som ett socialt problem, består till 57 procent av just heltidsstuderande som anmält sig till arbetsförmedlingen för extraknäck och liknande.

Man kan givetvis tycka att regeringen borde ha gjort mer för att sätta fart på Sverige. Anställningslagarna har inte reformerats, vilket tvivelsutan skulle fått fler i arbete. Men uppenbart har dess politik fungerat långt mycket bättre än vad som framkommit i den debatt där inte minst oppositionen varit framgångsrik med sin mytspridning.

En som bidragit till att motverka myter är riksdagsledamoten Jan Ericsson (M) som låtit riksdagens utredningstjänst, RUT, undersöka vad som hänt med det eftergymnasiala studiedeltagandet mellan 2006 och 2011 (vilket är senaste året då statistiken är komplett).

Resultatet visar på en entydig ökning.

Fler studerar, inte färre. Som sägs i debatten.

En annan är Carl B Hamilton (FP) som ofta drar en lans för att göra det tydligt att sänkt skatt inte utarmar välfärden. Avgörande är

istället att det råder tillväxt i skattebasen, det vill säga hur snabbt den svenska ekonomin växer. De totala skatteintäkterna har ökat med cirka 150 miljarder sedan regeringen tillträdde år 2006.

För en bättre valrörelse nästa år, och för ett bättre samhällsklimat i allmänhet, är det därför önskvärt att fakta får företräde, inte fantasifulla fiktioner.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.