GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Gör som Irland – låt fler asylsökande stanna

Läpparnas bekännelse eller hyckleri brukar det kallas när någon säger sig stå för eller göra något och sedan inte leva därefter.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 17 januari 2022
Jesper Strömbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Krönikören Jesper Strömbäck argumenterar för att fler ska beviljas uppehållstillstånd. Bilden är från 2017 då ensamkommande asylsökande och nätverket Ung i Sverige manifesterade för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Krönikören Jesper Strömbäck argumenterar för att fler ska beviljas uppehållstillstånd. Bilden är från 2017 då ensamkommande asylsökande och nätverket Ung i Sverige manifesterade för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tyvärr är det allt för vanligt, även i politiken. Jag tänker då inte främst på när politiker missköter sig privat, vilket i sig är illa. Jag tänker framför allt på när den politik de bedriver går på tvärs med sådant de säger sig stå för.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Låt mig ta ett exempel. Bland de politiska partierna finns det åtminstone retoriskt en bred enighet om vikten av att förbättra integrationen av människor som har invandrat till Sverige. Nästan alla partier säger sig också vilja motverka det skuggsamhälle som består av personer som vistas i landet utan uppehållstillstånd, liksom stoppa att människor som lever i skuggsamhället utnyttjas. Det råder också bred enighet om att det är viktigt att få bättre kontroll över vilka som vistas i landet. De flesta partierna säger sig också stå för humanism, medmänsklighet och rättssäkerhet.

Utifrån detta skulle man kunna förvänta sig att partierna tävlade med förslag som handlar om att förbättra integrationen, motverka skuggsamhället och det utnyttjande av människor som lever där, ge asylsökande som väntat länge på besked eller inte kan utvisas en ny chans, och få bättre kontroll över vilka som befinner sig i landet – utan att tumma på rättssäkerheten, humanismen och medmänskligheten.

Vad vi i stället erbjuds är en tävlan om en mer restriktiv invandringspolitik som felaktigt framställs som om det handlar om integrationen samt hårdare tag mot dem som inte har legal rätt att vistas i Sverige. Rättssäkerheten, humanismen och medmänskligheten lyser samtidigt oftast med sin frånvaro, vilket blir som tydligast när de som inte har legal rätt att vistas i Sverige kallas för illegala. Som Kristina Lindquist nyligen konstaterade i Dagens Nyheter: ”Den som kallas illegal saknar nämligen inte bara rättigheter – hela hennes existens pekas ut som ett brott”.

”Ur ett humanistiskt och medmänskligt perspektiv finns det därför allt att vinna på förslaget.”
Jesper Strömbäck

Samtidigt finns det en annan väg att gå. Sverige skulle under exempelvis ett halvår tillfälligt kunna öppna för att ge människor som har befunnit sig i Sverige minst tre eller fyra år rätt att på nytt ansöka om uppehållstillstånd och bevilja det om det inte finns starka skäl emot. På samma sätt skulle Sverige kunna öppna för att ge alla asylsökande som varit i Sverige och väntat på besked i mer än två år rätt att på nytt ansöka om uppehållstillstånd och bevilja det, liksom ge uppehållstillstånd till alla asylsökande som kommer från länder dit det inte går att utvisa någon (exempelvis Afghanistan). I båda fallen skulle undantaget göras endast om någon har begått grova brott eller utgör ett hot mot den nationella säkerheten.

Med tanke på att förslagen omfattar personer som redan finns i Sverige skulle det inte öka invandringen. Däremot skulle de förbättra integrationen, motverka skuggsamhället och öka kontrollen över vilka som befinner sig i Sverige. De skulle också minska utnyttjandet av dem som lever i skuggsamhället och ge dem en ny chans. Ur ett humanistiskt och medmänskligt perspektiv finns det därför allt att vinna på förslaget.

Nu kanske någon invänder att det är orealistiska förslag, men i så fall kan det vara värt att veta att de nyligen har blivit verklighet i Irland. Kan Irland så kan Sverige. Det enda som krävs är politisk vilja.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.