GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Gör det svårare att fuska till sig skattemedel

Varje år betalas 2 miljarder kronor ut felaktigt för vård av barn. Det är helt sjukt.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 18 juni 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Om skattemedlen ska räcka till föräldrar med sjuka barn måste ansökningarna kontrolleras noggrannare så att fusk upptäcks och avskräcker personer med oärligt uppsåt att lura till sig ersättning.
Om skattemedlen ska räcka till föräldrar med sjuka barn måste ansökningarna kontrolleras noggrannare så att fusk upptäcks och avskräcker personer med oärligt uppsåt att lura till sig ersättning.Foto: Martina Holmberg / TT

För något decennium sedan vabbade jag med jämna mellanrum. Flest vab-dagar, alltså dagar med statlig ersättning för vård av barn, blev det nog när äldsta barnet gick från den smittomässigt säkra hemmabubblan till daglig närkontakt med ett gäng härliga kompisar och pedagoger på förskolan. Även barn nummer två drabbades av förkylningar och magsjukor. Trean verkade däremot härdas av syskonens hemsläpade förskolebaciller redan som bebis, och blev mer sällan sjuk när det var dags att ge sig ut i den stora världen.

Inget är rätt eller fel. Poängen är att barn har olika behov som kräver olika slags omsorg. Sveriges välfärdssystem är på många sätt unikt, även när det gäller möjligheten att kombinera arbete och föräldraskap. Det betyder inte att vi lever tillräckligt jämställt; fortfarande tar kvinnor ut fler föräldra- och vab-dagar än män, vilket i förlängningen kan påverka exempelvis karriärmöjligheter och framtida pension. Men möjligheten finns att ta hand om barnen när de är riktigt små och sedan när de är lite större och krassliga.

Det är rimligt att det fortsätter så. Men då måste också ansökningar och utbetalningar vara korrekta.

För att detta ska ske behövs mer omfattande kontroller, det visar vab-utredningen som regeringens särskilda utredare Marika Lindgren Åsbrink nyligen presenterade (DN 2/6). Hon belyser två viktiga saker: Antalet utbetalda vab-dagar har ökat, och det beror till stor del på felaktiga uppgifter från föräldrar.

En del av ökningen, men långt ifrån hela, kan förklaras med fler barn i befolkningen. Uppskattningsvis försvinner 2 miljarder skattekronor i onödan, vilket motsvarar ungefär 20 procent.

Så kan det inte fortsätta. De pengarna skulle göra betydligt större nytta i skolan, vården, hos polisen eller inom försvarsmakten. Och ja, 2 miljarder är i det större sammanhanget en blygsam summa, men principen måste alltid vara att hantera de gemensamma resurserna så varsamt som möjligt. Med detta i åtanke är det anmärkningsvärt att fusket inte är isolerat till just den tillfälliga föräldraförsäkringen, som vab formellt heter.

Häromveckan uppmärksammades att även pensionssystemet kan utnyttjas av personer med oärligt uppsåt. När Pensionsmyndigheten kontrollerade oanmälda utländska pensioner upptäcktes felaktigheter i mer än vartannat fall.

Och i onsdags presenterade regeringens särskilde utredare Amir Rostami en delredovisning som visar att mellan 8 och 20 miljarder kronor totalt betalas ut felaktigt i bidrag varje år. ”Jag skulle vilja säga att det finns ett stort läckage i vårt välfärdssystem och att det är ett samhällshotande problem”, konstaterar Rostami.

För att minska utflödet av felaktiga utbetalningar vill han se att den som medvetet fuskar ska mötas av sanktionsavgifter. Det är ett mycket rimligt förslag.

Det bör poängteras att felaktiga uppgifter inte per automatik beror på medvetet fusk. När det gäller pensionen kan de orsakas av exempelvis ändrade boendeförhållanden som pensionären har glömt att rapportera in, och Pensionsmyndigheten bedömer att slarv och okunskap ligger bakom många fall. Samtidigt konstaterar myndigheten att det medvetna fusket är omfattande, och just nu genomförs en kartläggning för att se om och hur grovt kriminella eventuellt utnyttjar systemen.

”Vi ser fall där det finns misstanke om uppsåt och det går inte att utesluta att det finns kopplingar till organiserad brottslighet”, säger Lisa Nordenhäll, enhetschef för kontrollenheten på Pensionsmyndigheten (SVT 6/6). Bland de ertappade finns bland annat en man som har tagit emot en död familjemedlems pension, en man som fejkade sin egen död och en man som fick pension från Sverige trots att han bodde utomlands.

”Det var en överkomlig uppoffring för att kunna utnyttja den välfärd vi alla bidrar till.”

Till raden av aktörer som utnyttjat välfärdssystemen finns även assistansbolag. I augusti förra året dömdes 18 personer för att ha lurat till sig mer än 40 miljoner kronor för påstådd assistans till personer med funktionsnedsättning (SR 12/8-21). Utredningen var omfattande, och rättegången ledde till att 14 av de åtalade dömdes till fängelsestraff på som högst 7 år.

Även om mörkertalet uppenbarligen är stort är det utmärkt att fusk kan leda till fällande domar. Signalen får inte vara att det är fritt fram att vittja statens kassakista.

Om det budskapet ska nå fram behövs dels mer omfattande kontroller, dels kännbara straff för den som medvetet fuskar.

Ett tydligt kontrollsystem fanns förresten för vabbande föräldrar för ett antal år sedan. Då skulle barnomsorgspersonalen fylla i ett intyg att barnet varit borta från förskolan den dag föräldrarna ansökte om tillfällig föräldraförsäkring.

Det var ett evigt fipplande med lappar som skulle kommas ihåg, skrivas under och transporteras mellan hem och förskola i ryggsäckar där de trängdes med sandiga överdragsbyxor och snuttefiltar.

Visst innebar det ytterligare en sak att komma ihåg under en redan fullspäckad dag. Men det var en överkomlig uppoffring för att kunna utnyttja den välfärd vi alla bidrar till.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.