Annons

Anela Murguz: Gör det lättare att vara kvinna och arbeta inom välfärden

Hur många fler lärare, sjuksköterskor och undersköterskor ska behöva gå in i väggen?
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 oktober 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Undersköterskorna behöver bli fler. Men framför allt behöver de en bättre arbetsmiljö.
Undersköterskorna behöver bli fler. Men framför allt behöver de en bättre arbetsmiljö.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Aldrig har så många tidigare varit sjukskrivna på grund av stress. Färska siffror från Försäkringskassan visar att psykisk ohälsa – mer specifikt stressrelaterad sådan som till exempel utmattningssyndrom – står för över hälften av alla längre sjukfall. Något som Försäkringskassan är tydlig med kan härledas till dålig arbetsmiljö.

Sjukfrånvaron är särskilt hög bland personal inom skola, vård och omsorg. Förutom att samtliga branscher är en del av den offentliga sektorn är det också kvinnodominerande yrken med välkänd problematik när det kommer till arbetsmiljöfrågor.

”För att lärare, undersköterskor och sjuksköterskor ska bli fler måste de som redan finns må bättre av att vårda, läka och lära.”
Annons

I maj stod exempelvis kvinnor för drygt 78 procent av alla pågående sjukdomsfall, enligt Försäkringskassans siffror. Det borde stå klart att det inte handlar om att kvinnor skulle vara mer mottagliga för stress, utan att kraven som ställs på kvinnor är mer orimliga.

Det är rimligt att anta att det åtminstone finns en medvetenhet om det, med tanke på hur ofta strukturbrister inom skol- respektive vårdsektorn, underbemanning och resursbrist används som ett svepskäl för att öka de anställdas arbetsbelastning. Men arbetsgivare och politiken behöver inse att det bara förvärrar läget. För att lärare, undersköterskor och sjuksköterskor ska bli fler måste de som redan finns må bättre av att vårda, läka och lära.

Annons
Annons
Annons
Annons