Globala spekulationer

Den globala ekonomin är i sanning global. Det sägs att det räcker med att chefen för Federal Reserve (amerikanska centralbanken) hostar så drabbas världens övriga börser av snuva.
Ledare • Publicerad 23 januari 2008
Foto: Richard Drew/Ap Photo

Det såg vi prov på i tisdags. Det dröjde endast några minuter efter att chefen för Federal Reserve, Ben Bernanke, chocksänkt den amerikanska styrräntan med 0,75 procent tills Stockholmsbörsen rusade uppåt ett par procent.

Att en liten exportberoende ekonomi som den svenska reagerar starkt på svängningar i USA är inget konstigt. Däremot förvånas man över i vilken grad den amerikanska ekonomin påverkar hela världsekonomin, inklusive framväxande världsekonomier som Kina och Indien. Deras interna marknader borde vara nog stora för att bättre parera störningar utifrån.

Denna kris är dock mest av allt kopplad till de amerikanska investmentbankerna. Det som började med att marknaden för så kallade sub-prime-lån (lån utan säkerhet till hög ränta) kollapsade, har spridit sig till bankväsende och kreditinstitut. Och nu skakar all världens börser och riktar nervöst sina blickar mot utvecklingen i USA.

Tisdagen på Stockholmsbörsen var fullkomligt sanslös. Efter börsfall på sex procent i Tokyo och åtta procent i Hongkong stupade index med fyra procent för att sedan stiga med 4,3 procent, gå tillbaka och slutligen landa på plus 3,6 procent. Ett spann på åtta procent täcktes in under dagen. Småspararna slog rekord i transaktioner, 96.000, och omsättningen blev totalt 41,6 procent.

Så kom det sig att SEB:s aktievärde steg med tio procent utan att banken vare sig gjort några betydande vinster eller förluster. Sedan i somras har det skett en nedgång på Stockholmsbörsen med 28 procent som drabbat alla branscher. Trots det har vinsterna varit relativt goda och det substantiella värdet har inte alls minskat i den grad som dagens siffror ger vid handen. Istället beror raset mest av allt på gruppbeteende och psykologi.

Det är också detta som är så förbryllande för alla inblandade aktörer – småsparare, investerare, analytiker, investmentbanker med flera. Marknaderna är irrationella och uppvisar tydliga flockbeteenden, vilket finansminister Anders Borg nyligen konstaterade.

När det börjar vända nedåt av en eller annan anledning hakar de stora investerarna på och kurserna måste nå botten innan det kan vända uppåt. Spekulationer, rykten och osäkra prognoser styr miljardflödena mellan aktier, fonder, optioner, obligationer och andra instrument.

De svenska experterna tror att nedgången på Stockholmsbörsen är över inom kort och att småspararna kan se fram emot ljusare tider. Men risken för att de amerikanska hushållen varaktigt drar ned på sin konsumtion och att bostadspriserna sjunker finns fortfarande kvar.

Och på världstoppmötet i Davos var ekonomerna igår ense om att USA går mot en recession. En expert menade exempelvis att den amerikanska chocksänkningen av räntan skulle skapa en kreditbubbla. Profetiorna från Davos om världsekonomin har dessvärre stämt bra in tidigare.

Men osvuret är ändå bäst då marknaderna snarare styrs av psykologi än kylig analys.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.