GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ge sakfrågorna en chans

Riksdagens partier har att se till Sverige snarast får en budget som inte förvärrar några av de mest akuta samhällsproblemen.
Ledare • Publicerad 30 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Partierna borde se om några av deras pusselbitar passar ihop och komma överens. De verkar de ha gjort gällande pensionärsskatten.
Partierna borde se om några av deras pusselbitar passar ihop och komma överens. De verkar de ha gjort gällande pensionärsskatten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att det finns människor som på ålderns höst lever under knappa omständigheter är på samma gång ett faktum som ett misslyckande för samhället. Livets höst ska vara värdig, inte ekonomiskt otrygg. Om detta är också alla rörande överens. Frågan är hur länge det ska dröja innan alla är beredda att agera politiskt för att denna rörande enighet också ska manifesteras i konkreta åtgärder?

Ibland måste det först till ett radikalt omtänkande för att kunna starta en process som leder i rätt riktning. Börja helt enkelt med att tänka tvärtom mot i dag, och inled med att ifrågasätta om allt går att lösa med nya och allt större systembyggen. Precis som i många andra frågor där den privata ekonomin och levnadsförhållandena står i centrum, är det på sin plats att först av allt ställa frågan om hur den enskilde individen, familjen, den närmaste kretsen av egen kraft och egna resurser ska kunna säkra sin egen välfärd när åldersrikedomen ökar.

Svaret leder i alla lägen fram till slutsatsen att den enskilt viktigaste reformen i så fall är att sänka skatten. Jobbskatteavdragets logik var enkel. Sänkt skatt på arbete ger mer pengar i plånboken och större incitament till att arbeta mer. Mer i den egna plånboken ger också större anledning att välja eget sparande. Här finns en möjlighet, redan idag. Sänkt skatt för pensionärer står nu högst på agendan. Givetvis ska det löftet kunna förverkligas redan i nästa års budget.

Men för att detta ska bli möjligt måste alla parter – riksdagspartierna – skyndsamt komma överens. Just i denna fråga verkar också förnuftet få råda; om så inte blir fallet, kommer den sänkta pensionärsskatten att skjutas på framtiden. Att riksdagens folkvalda jämkar sig samman i denna fråga är således av yttersta vikt, och är dessutom en välkommen manifestation av hur det står till med förmågan till handlingskraftigt agerande i ett ovanligt parlamentariskt läge.

Kanske finns det också en större läxa att lära av nuläget. Istället för att fortsätta att sondera – och posera! – kan partiledarna välja att gå den andra vägen och istället pröva vilka sakpolitiska frågor de utan större åthävor kan komma överens om.

Och då kan det ju faktiskt bli så, att det uppstår majoritetsförhållanden som gör att regeringsfrågan indirekt påverkas.

Om den rödgröna övergångsregeringen lägger en budget, och om Moderaterna väljer att lägger en egen budget, finns den möjligheten att övriga partier kan välja vilken budget de ska rösta på. Och om M:s budget är en ren Alliansbudget ska det mycket till för att en sådan ska betraktas som problematisk. Skulle det dessutom visa sig att Sverigedemokraterna då röstar på en sådan, och att denna budget då blir den som ska gälla under kommande år oavsett regering, är det helt enligt de parlamentariska principerna.

Landets kommuner kan inte vänta. Det finns starka skäl för alla berörda att komma överens. Om inte, måste Allianspartierna inse att de har ett särskilt ansvar att visa sig vuxna uppgiften att sätta landet främst och den egna prestigen i andra hand. Sverige behöver en budget snarast.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.