GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Ge barn gratis TBE-vaccin

Den fästingburna sjukdomen TBE ökar snabbt i Sjuhärad. Alla under 18 år bör snarast erbjudas kostnadsfritt vaccin.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 augusti 2022 • Uppdaterad 2 augusti 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
De små krypen kan vara svåra att upptäcka innan de har bitit sig fast i huden.
De små krypen kan vara svåra att upptäcka innan de har bitit sig fast i huden.Foto: JOHAN NILSSON / TT

Naturen lockar. I vårt nordiska klimat gäller det att ”passa på” att utnyttja de ljusa, ljumma dagarna under juni, juli och augusti. Vi ligger på filtar, kryper runt i blåbärsris och går med hunden på skogspromenader. Tankar D-vitamin och livslust.

Men vi är inte ensamma i skog och mark. Förutom sedan länge etablerade arter har även fästingen gjort sig hemmastadd här. Det syns inte minst i antal fall av den fästingburna smitta som kan ge virussjukdomen TBE. Som BT nyligen berättade på nyhetsplats (24/7) ökar TBE-fallen i Sjuhärad och övriga Västra Götaland. Enligt siffror från Västra Götalandsregionen fick 108 personer i Västra Götaland förra året diagnosen, jämfört med 53 året före. Tidigare har enstaka fall konstaterats i Herrljunga och Vårgårda, men nu syns även fall i Borås, Ulricehamn och Tranemo.

Förutom borrelia, som inte går att vaccinera sig mot, kan det otäcka lilla krypet smitta människor med TBE som i sin tur kan leda till hjärninflammation. Inflammationen kan ge symptom som långvarig trötthet samt minnesstörningar och förlamning. Dödsfall är ovanliga men har förekommit.

Det finns två sätt att undvika att drabbas av sjukdomen; att hålla sig inomhus eller att vaccinera sig. Eftersom det första alternativet är trist och dessutom orimligt med tanke på att vaccin finns är det mest logiska att se till att ta sina sprutor.

”Om fästingsmittan fortsätter att öka kan det vara läge att utreda om även vuxna ska få samma kostnadsfria skydd.”

Dessvärre kan kostnaden för TBE-vaccin för en hel familj gräva ett rejält hål i plånboken, inte minst i semestertid med ökad inflation och med höjda räntor runt hörnet. Sannolikheten är därför stor att många avvaktar.

Så skulle det inte behöva vara. I ett första skede bör vaccin mot TBE vara gratis för barn. Med tanke på hur fästingen har spridit sig i landet och den fästingburna smittan därmed har ökat, vore det rimligt att åtminstone alla under 18 år inte hindras av ekonomiska skäl att skydda sig mot sjukdomen.

Så ser det ut i Uppsala, Sörmland och Östergötland, tre regioner som är extra utsatta för fästingar. I Stockholm utreds frågan, något som även politikerna i Västra Götaland nu verkar öppna för.

För tre år sedan gjordes en analys av läget, vilket resulterade i ett konstaterande att allmän och avgiftsfri vaccination mot TBE inte var kostnadseffektiv.

”Nu ligger det ett uppdrag hos förvaltningen att titta på det igen och se om det finns anledning till ett nytt ställningstagande.” säger Pär Lundqvist (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, till BT.

Han tillägger att alla resurser är begränsade. Det har han naturligtvis rätt i, och grundinställningen ska alltid vara att hantera skattepengar varsamt. Men med tanke på att smittspridningen fördubblades mellan 2020 och 2021, och att alla sjuhäringar i år för första gången uppmanas att vaccinera sig, är det också på tiden att regionen agerar skyndsamt.

Så snart som möjligt bör regionen besluta att gratis TBE-vaccin ska erbjudas alla under 18 år. Och om fästingsmittan fortsätter att öka kan det vara läge att utreda om även vuxna ska få samma kostnadsfria skydd.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.