GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Gärna maktskifte – men SD bjuder inte på gratisluncher

Det vore logiskt om SD villkorslöst släppte fram M, KD och L i Borås. Räkna i så fall med krav längre fram.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 september 2022 • Uppdaterad 23 september 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Att Anna Svalander (L) (i mitten) och Andreas Exner (SD) tycker olika i många frågor framgick tydligt under BT: s slutdebatt strax före valet. Till vänster Linnea Kläth (MP).
Att Anna Svalander (L) (i mitten) och Andreas Exner (SD) tycker olika i många frågor framgick tydligt under BT: s slutdebatt strax före valet. Till vänster Linnea Kläth (MP).Foto: Lars-Åke Green

Borås ser ut att kunna få ett maktskifte, det berättade BT nyligen på nyhetsplats. Enligt uppgifter till tidningen är SD beredda att släppa fram ett styre bestående av M, KD och L, och detta utan att ställa några officiella motkrav.

Hur är det möjligt? Sverigedemokraterna som ju på det nationella planet närmast segerrusigt gör stor sak av att de som största parti i högerblocket räknar med omfattande inflytande över Ulf Kristerssons (M) regering, oavsett om partiet sitter i regering eller inte.

Det är möjligt eftersom det är partiets minst dåliga chans att få igenom sin politik.

I rikspolitiken har ju Liberalerna öppnat för att ingå i eller släppa fram en regering som även behöver aktivt stöd av SD, men inte en regering där SD ingår.

Lokalt i Borås är det kärvare. Med tanke på att Anna Svalander (L) tillhör den falang inom Liberalerna som har varit kritisk till ett SD-samarbete nationellt – hon argumenterade exempelvis vid det infekterade partirådet förra året för begränsningar av ett potentiellt samarbete – kan Andreas Exner och hans partikamrater inte räkna med att L accepterar några sverigedemokratiska villkor i Borås.

”Det är möjligt eftersom det är partiets minst dåliga chans att få igenom sin politik.”

Kvar finns då möjligheten att acceptera ett minoritetsstyre med M, KD och L, och hoppas på att ändå få igenom så mycket av sin politik som möjligt. Det kan ske om de under de kommande fyra åren hotar med att stödja Ulf Olssons (S) i stället för Annette Carlsons (M) gäng i olika sakfrågor. För att den kravlösa inställningen skulle fortsätta är osannolikt. Det finns ju som bekant inga gratisluncher.

Det skulle dessutom leda till att minoritetsstyret riskerar att spricka om Liberalerna anser att SD får för stort inflytande. Då hamnar Carlson i samma rävsax som Kristersson i rikspolitiken. Och detta trots att ett borgerligt styre är att föredra och att Moderaterna lär driva många frågor som förbättrar Sverige och Borås.

Ytterligare ett skäl till att ett moderatlett styre är troligt i Borås är att lokalpolitikens karaktär talar till denna lösnings fördel. För det är helt olika frågor som hanteras nationellt och lokalt. På riksnivå vill SD få igenom bland annat höjd A-kassa, lägre migration och en omstöpning av public service. Det är områden som kommunstyrelserna runtom i landets kommuner inte kan påverka.

Därför är risken mindre att kommunpolitiken åtminstone på kort sikt påverkas av rasistiska och antidemokratiska tendenser. Men man ska inte glömma att SD är ett tålmodigt parti. Efter många år i frysboxen kan de nu glädjas över att åtminstone delvis ha släppts in i den politiska värmen. Att vänta ytterligare någon mandatperiod på att få ingå i kommunens styre – eller landets regering – finns nog med i kalkylen.

Detta bör partier som gör sig beroende av Sverigedemokraterna ha i åtanke.

Än så länge är det locket på från de förhandlande partierna, och det ska poängteras att inga säkra slutsatser kan dras innan något besked har kommunicerats. Men en sak är rätt säker: Oavsett om Borås får ett övervägande borgerligt eller socialistiskt styre blir det en skör konstellation som utspel från ytterkanterna kan fälla.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.