1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anela Murguz: Gärna en dator per skalle, men först en vässad blyertspenna

Inom skolans värld har det blivit en självklarhet att varje elev ska ha sin egen dator. Detta utan någon vidare eftertanke då digitaliseringens hinder är minst lika många som dess möjligheter.
Bättre att skriva för hand än på dator.
Foto: /TT

Redan nu börjar de negativa effekterna komma upp till ytan där försämrad motorik, läsning och skrivning bland yngre är några av konsekvenserna. Men även psykiska påfrestningar i form av stress och oro är vanliga påföljder, eftersom eleverna tvingas ta större ansvar över sina studier när de i själva verket fortfarande behöver vägledning, stöttning och närvarande lärare.

En dator per skalle har mer eller mindre kommit att bli en norm i svensk skola. Något som även smittar av sig ända upp till högskolestudierna. För många studenter ses datorn som en viktig förutsättning för att klara studierna. De stora teknikbutikerna brukar årligen köra stora marknadsföringskampanjer under devisen att det är skolstart och därmed även dags att köpa en ny dator.

Med tanke på i vilken takt samhället digitaliseras, och i vilken grad den faktiskt underlättat vardagen för många, är utvecklingen i sig inte särskilt konstig. Datorn är en enorm tillgång vid inlämningar, större uppsatser och examensarbeten. Men när föreläsningssalarna domineras av datorskärmar, och inte av anteckningsblock – ja, då uppstår problem.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Jag önskar innerligt att någon redan i skolåldern talade om för mig hur mycket lättare det är att plugga om man antecknar för hand, inte minst vid lärarledda genomgångar. Att anteckna för hand förutsätter ett betydligt mer aktivt lyssnande än när man för anteckningar på datorn. Det som förmedlas bearbetas ännu en gång under tiden det skrivs ned på pappret. Att forma varje enskild bokstav gör att stoffet fastnar lättare på minnet. Och framförallt innehåller inte ett anteckningsblock lika många störningsmoment och uppmärksamhetstjuvar som en dator eller smartphone.

Med jämna mellanrum kommer vetenskapliga studier som bekräftar just detta. Att skriva för hand förbättrar minnet, inlärningsförmågan och koncentrationen. Men trots det lyser pappret och pennan med sin frånvaro – även på högskolan.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.