Annons

Fusk hör inte hemma i en välfärdsstat

Under pandemin har bedrägeribrotten ökat. Det är myndigheternas ansvar att se till att det inte lönar sig att fuska.
Ledare • Publicerad 7 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Efter misstänkt fusk med pengarna från regeringens coronastöd har Försäkringskassan har gjort över 100 polisanmälningar.
Efter misstänkt fusk med pengarna från regeringens coronastöd har Försäkringskassan har gjort över 100 polisanmälningar.Foto: Jessica Gow/TT

I en intervju med Ekot tidigare i år sade chefen för bedrägerisektionen vid polisregion Väst, Magnus Lindegren, att bedrägeribrott är ett högprioriterad polisärende. ”Det är ju våra gemensamma pengar.” Han sätter därmed fingret på problemet med att företag försöker lura staten på mer pengar än de är berättigade till. De tar inte bara pengar från staten utan från oss alla.

Ekot har under förra veckan gjort en sammanställning av fusk med coronastöd i olika svenska myndigheter. Sammanlagt har de polisanmält över 700 företag och privatpersoner. (SR 1/7) En av de drabbade myndigheterna är Försäkringskassan, som har gjort över 100 polisanmälningar och kräver över 30 miljoner kronor tillbaka. (SR 3/7) Metoden för att upptäcka fusket var att undersöka 1 000 olika fall. Av dessa ledde sju av tio till åtgärder. Det betyder dock inte att 70 procent av fallen är fusk. Försäkringskassan har metoder för att kontrollera just de fall som anses misstänksamma. Det kan vara en förklaring till att procenten blev så hög.

Annons

Under pandemin har över 1 700 tips om fusk med korttidsstödet inkommit till polisen. Staten gav därför myndigheterna större möjligheter att kontrollera och åtala bedrägerier. Regeringen tillsatte till och med en särskild utredare, tidigare rikspolischefen Stefan Strömberg, för att minska missbruket av stödåtgärderna under pandemin. De flesta av anmälningarna till polisen har dock lagts ned. En av anledningarna till att många polisanmälda fall läggs ned är att det är svårt att veta om uppsåtet var att medvetet lämna in falska uppgifter. Därför går det inte alltid att styrka att brott har begåtts.

Alla som fuskar gör det inte med flit. Det har dessutom varit en svår tid för många företagare, där många har fått vänta orimligt länge på det utlovade stödet. Detta i en tid där många företag stått på avgrundens rand.

Samtidigt är fusk något som undergräver vår välfärd och det behöver tas itu med. Att Försäkringskassan lyckades upptäcka så många fall är ändå ett gott tecken: trots de många fuskförsöken verkar systemet ha kontrollmekanismer som fungerar.

Edel Irén SegersamSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons