Fria tankar bästa drivmedlet

Forskare och politiker är ense om att vi måste komma bort från vårt oljeberoende. Frågan är bara hur och med hjälp av vilken sorts alternativa bränslen.
Ledare • Publicerad 15 januari 2008

Forskningen på biodrivmedel som skall driva våra bilar – och i liten grad värma våra hus – pågår för fullt. I Sverige är det transportsektorn som är den stora förorenaren då i stort sett all energi framställs genom vattenkraft och kärnkraft.

I en tid när rädslan för växthuseffektens skadeverkningar ofta gränsar till alarmism blir det lätt den som skriker högst som anses sitta inne med de rätta lösningarna. I själva verket ändras förutsättningarna för vad som skall ersätta vårt oljeberoende allt eftersom forskningsfronten flyttas framåt. Vilket i sin tur beror på var politiker och finansiärer lägger sina prioriteringar.

För ett par år sedan var det svensktillverkad etanol gjord på spannmål som skulle lösa problemet. Den var en viktig del av Göran Perssons Gröna folkhem. Etanoltillverkningen subventionerades och Sverige förespråkade tullar mot sockerrörsbaserad etanol från Brasilien.

Ett regeringsskifte senare är det annat ljud i skällan. Regeringen Reinfeldt förespråkar att tullarna tas bort och har inte alls samma intresse av att låta skattebetalarnas pengar gå till spannmålsproducerad etanol. Det är bra. Det är nämligen mycket låg energieffektivitet i denna sorts produktion. Man får tre till sex gånger högre avkastning av biodrivmedel per hektar från sockerrörsetanol från tropiska länder. Visserligen till priset av längre transporter. Men att inleda en inhemsk storskalig etanolproduktion baserat på spannmål låter sig ändå knappast göras.

Kinas och Indiens ökade import av jordbruksprodukter har gjort att priset på kött, mjölk och spannmål skjutit i höjden. Därför lär de svenska bönderna vilja avsätta marken till livsmedels- snarare än energiproduktion.

Visst har ovanstående etanolproduktion en framtid. Försäljningen av E85 (85 procent etanol, 15 procent bensin) ökade med 73 procent förra året. Det såldes 55.000 miljöbilar varav 35.000 drivs på etanol, det senare en 40-procentig ökning. Trots detta kan det inte bli annat än ett marginellt komplement.

Sverige bör satsa mer forskningsresurser på den andra generationens etanol, utvinning av metanol från svartlut som är en restprodukt från massaindustrin eller etanol från cellulosa. Det är betydligt mer energieffektivt, även om den storskaliga produktionen ligger något längre fram i tiden. Med tanke på att vi tillhör de EU-länder som minskat CO2-utsläppen mest borde det inte vara Sverige som har störst press på sig att komma fram med storskaliga lösningar, åtminstone inte ur miljösynpunkt.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.