GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Free Britney-rörelsen har ritat om aktivismen

Från en konspirationsteori till hävandet av Britney Spears förmyndarskap. Vi var många som underskattade Free Britney-rörelsens kraft.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 25 november 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Britney Spears-fans protesterar vid Lincolnmonumentet i Washington, USA, tidigare i år.
Britney Spears-fans protesterar vid Lincolnmonumentet i Washington, USA, tidigare i år.
Foto: Jose Luis Magana

Förra sommaren började spekulationerna kring popstjärnan Britney Spears förmyndarskap att ta fart på riktigt. Detta efter att fans påstod att stjärnan förmedlade dolda budskap genom sina sociala kanaler.

Bland annat fanns de som påstod att hennes fransar bildat ett SOS – alltså rop på hjälp. I kommentarsfältet bad man henne att klä sig i gult om hon var i fara och kort därefter lade Britney Spears upp en video där hon håller i blommor i en gul topp. Sedan dess har mer eller mindre varje inlägg analyserats och till en början var det lätt att avfärda det hela som rena konspirationsteorier.

Men en mer intressant tanke som florerade parallellt med detta var om det inte fanns ekonomiska incitament i att omyndigförklara Britney Spears eftersom personer runt henne på så sätt fick full tillgång till hennes ekonomi. Utöver det har stjärnans liv begränsats kraftigt. Hon har själv vittnat om att hon bland annat tvingats arbeta mot sin vilja, hindrats från att ta ut sin spiral och att hon behandlats med läkemedel – också det mot hennes vilja.

”För även om millennieskiftet var Girl Power-frasens tid var det knappast girl power som rådde i offentligheten. Tvärtom var många kända kvinnor hårt utsatta.”
Anela Murguz

Det var efter flera mentala sammanbrott, som mer eller mindre tog sig i uttryck offentligt när hon bland annat rakade av sig håret framför massa ihärdiga paparazzifotografer, år 2007 som Britney Spears omyndigförklarades. Så småningom utsågs hennes far till förmyndare.

Att det fanns en rad märkligheter kring förmyndarskapet var tydligt. Men att förmyndarskapet skulle hävas helt var oväntat, vilket också skedde i samband med ett domstolsbeslut den 12 november. Ett beslut som föregicks av att hennes far avlägsnades som förmyndare i september i år. Så nog kan man konstatera att den halvskumma rörelsen i USA som troget och envetet protesterat utanför domstolarna med rosa affischer åstadkommit förändring. Nu ska till exempel delstaten Kaliforniens förmyndarlagar ses över till följd av detta.

Även om det kan finnas skäl att se över dessa lagar är det än mer bråttom att gå till problemets kärna. Som den uppmärksammade dokumentären Framing Britney från tidigare i år visar var det kanske inte konstigt att Britney Spears bröt samman med tanke på hur hon omskrevs i media och av andra offentliga personer. För även om millennieskiftet var Girl Power-frasens tid var det knappast girl power som rådde i offentligheten. Tvärtom var många kända kvinnor hårt utsatta.

Det var en oerhört misogyn tid som Britney Spears inte var ensam om att råka illa ut av. Inte minst den aktuella dokumentären om Spice Girls som går på SVT Play just nu visar att det var något som förekom brett.

Free Britney-rörelsen illustrerar tydligt att det kan löna sig att protestera både på gatan och i sociala medier, och att även de mest uträknade kan göra skillnad. Rörelsen har också satt ljus på den sunkighet som länge funnits i musikindustrin, och som drabbat främst kvinnor. Alltså samma sunkighet som gjorde det möjligt för artisten och den tidigare pojkvännen Justin Timberlake att exempelvis tala fritt om sitt sexliv med Britney Spears medan hennes oskuld blev föremål för diskussion. 20 år senare är det han som måste be om ursäkt. Det är inget annat än ett steg i rätt riktning.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.