Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fredrikson: Vaccinkrig i spåren av coronapandemin

Inget land, utom möjligen Israel, har än så länge lyckats med att ge sin befolkning skydd genom vaccinering mot coronapandemin.
Rysk vaccinforskning har agerat snabbt. Hur ska EU balansera fortsatta sanktioner mot Ryssland och samtidigt importera covid-vaccinet Sputnik V om unionens läkemedelsmyndighet ger det godkänt?
Rysk vaccinforskning har agerat snabbt. Hur ska EU balansera fortsatta sanktioner mot Ryssland och samtidigt importera covid-vaccinet Sputnik V om unionens läkemedelsmyndighet ger det godkänt?
Foto: Alexander Zemlianichenko Jr
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

I stället har svårigheterna med att få fram tillräckligt med vaccin orsakat söndring inte minst bland EU:s medlemsländer. Solidaritet riskerar att ersättas av en utveckling där varje land tänker på sig självt i första hand.

Dagens krönikör

Stig Fredrikson

är före detta utrikeskorrespondent och utrikeskommentator vid SVT.

Naturligtvis är det framför allt vaccinföretagens svårigheter att leverera utlovade antalet vaccindoser som har lett till vad som ibland kallas för ett vaccinkrig. EU har råkat i konflikt med både Storbritannien och USA, och hårda ord har utväxlats om exportförbud och vägran att dela med sig av det man själv har.

Egentligen ska EU:s medlemmar hålla sig till det gemensamma upphandlingssystemet. Länderna ska inte börja handla upp vaccin på egen hand förrän EU:s läkemedelsmyndighet EMA har godkänt ett vaccin.

Men i takt med att antalet smittade och döda har stigit i många länder i pandemins tredje våg har stödet för den gemensamma upphandlingen börjat svikta. Det har öppnat för det ryska vaccinet Sputnik V, men också för det kinesiska Sinopharm. Ungern var det första EU-landet som godkände och köpte in Sputnik V, följt av Slovakien. Även Tjeckien har beställt det ryska vaccinet. Nyligen meddelade chefen för den statliga ryska fond som tagit fram Sputnik V att man har ingått avtal med företag i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland om framtida produktion av Sputnik V.

Putin kommer att gnugga händerna och le sitt sneda belåtna leende om Sputnik V godkänns av EU. Därför gäller det för beslutsfattarna i EU:s medlemsländer att försöka hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA håller på att testa Sputnik V, och ett beslut om eventuellt godkännande kommer senare i vår, kanske i maj. Men Sputnik V har redan godkänts av fler än 50 länder i världen, och med den framgången i ryggen hoppas alltså Ryssland på att också erövra fler marknader i EU.

Vaccin mot covid-19 har redan blivit ett politiskt vapen. Sputnik-vaccinet skulle kunna bli en PR-seger för president Putin och hans regim. Från rysk sida förs en påverkanskampanj för att utså splittring bland EU:s medlemmar och få fler att inse fördelarna med det ryska vaccinet.

Visst skulle Putin behöva en propagandaseger. Misstron mot Ryssland är djup och utbredd i de flesta länder i Europa. Det är resultatet av en aggressiv utrikespolitik (annekteringen av Krim, kriget i östra Ukraina, i Syrien) och brutalt förtryck på hemmaplan mot alla former av opposition. Försäljning av Sputnik V inom EU skulle utan tvekan bli en framgång för ett land som inte gjort sig känt för export av avancerad civil teknologi, utan mest av råvaror och vapen.

Putin kommer att gnugga händerna och le sitt sneda belåtna leende om Sputnik V godkänns av EU. Därför gäller det för beslutsfattarna i EU:s medlemsländer att försöka hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det måste gå att både fördöma till exempel mordförsöket mot Navalnyj och välja Sputnik V om det håller måttet och blir godkänt.

Det gäller att se Sputnik V som ett möjligt medicinskt verktyg i kampen mot coronaviruset, inte som ett politiskt vapen som Putin vill använda för att skaffa sig ökat inflytande i Europa. Den välgrundade misstron mot Putins regim i Europa försvinner inte genom en rysk exportframgång med Sputnik V.

Läs mer