1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stig Fredrikson: Putin struntar i omvärldens protester

Protesterna i Moskva mot Putinregimen växer och har nu också spritt sig till andra ryska storstäder. Demonstrationen i Moskva i lördags hade fått tillstånd och samlade minst 50 000 deltagare.
Vladimir Putin i spetsen för mc-gänget Nattvargarna på Krimhalvön.
Foto: Alexei Druzhinin

Inte sedan protesterna 2011-2012 mot fusket i parlaments- och presidentvalen har så många ryssar vågat gå ut och kräva ”ett Ryssland utan Putin”.

Det började den här gången med att valmyndigheten underkände alla kandidater från den demokratiska oppositionen till valet till Moskvas kommunfullmäktige, Moskvaduman, den 8 september. För att bli godkänd måste en representant för ett parti som inte redan sitter i duman samla in 5000 namnunderskrifter. Oppositionens kandidater lämnade in listor med namn med god marginal. Men av någon märklig anledning blev alla listorna underkända av valmyndigheten, med motiveringen att det var något fel med alltför många underskrifter.

För två år sedan hölls regionval i Ryssland. I valet till Moskvas 125 distrikt, eller stadsdelar, lyckades den liberala oppositionen den gången få in många av sina kandidater. I sjutton av distrikten fick ”Förenade demokrater” egen majoritet. Distriktens makt att verkligen påverka politiken är visserligen begränsad. Men uppenbarligen är makten i Kreml fast besluten att denna gång förhindra en upprepning och tänker stoppa alla försök från oppositionen att komma in i Moskvaduman.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Makten har bara polisiärt våld, övergrepp även mot minderåriga, arresteringar, fängelsestraff för ledarna och hot om kommande rättegångar med ännu längre straff att komma med. Att möta demonstranterna med dialog i stället för polisbatonger är uteslutet. Att ge efter för demonstranterna och låta oppositionen ställa upp i valet den 8 september skulle vara det samma som att visa svaghet, enligt Kremls resonemang. Putins regim sitter vid makten tack vare sin absoluta kontroll över polis, militär och nationalgarde. Varje hot mot maktinnehavet möts med våld. Regimen vilar ju inte på något äkta folkligt mandat som har erövrats i hederliga val. Därför uppfattas den senaste tidens demonstrationer som första steget mot ett maktskifte som måste stoppas.

Den stora demonstrationen i Moskva i lördags sammanföll med att det var exakt tjugo år sedan Vladimir Putin tog det avgörande steget upp till att vara Rysslands ledare. Den sjuklige och försvagade Boris Jeltsin utnämnde då Putin till Rysslands premiärminister och pekade ut honom som sin kronprins. I mars 2000 fullföljdes maktöverlämnandet när Putin valdes till president.

Själv firade Vladimir Putin ”20 år vid makten” med att åka motorcykel på Krim med ett ökänt mc-gäng som heter Nattvargarna. De är närmast fanatiska Putinsupportrar men också kända för sina extremnationalistiska ställningstaganden. I helgen umgicks alltså Putin i svarta skinnkläder med Nattvargarna i Sevastopol på den från Ukraina erövrade Krimhalvön.

Tydligare än så kunde Vladimir Putin knappast demonstrera vilken cynisk maktspelare han är. Han ignorerade naturligtvis fullständigt Moskvademonstranternas krav på rättvisa val, väl medveten om att hans kravallpolis och hans nationalgarde gjorde sin plikt och slog ned och arresterade deltagare. Samtidigt visade han än en gång att han fullständigt struntar i omvärldens protester mot att han över huvud taget visar sig på Krim.

Läs mer

Borås

Polisens kritik mot sjuhäringarna: Sluta med ”blinktricket”

Bilisternas agerade vid trafikkontroller kan hjälpa brottslingar.

Corona i Sjuhärad

Positiva trenden håller i sig – chefläkaren uppmanar: ”Inte över”

”Fortsätt vara försiktiga, smittan är kvar i samhället”

Sport

Elfsborgsprofilen klar för Kronäng

Kronäng värvar ytterligare en profil

Rören i Öresjö

Stor tvättsvamp ska lösa rörkaoset i Öresjö

Stinkande gas låg bakom problemen: ”Luktar ruttna ägg”

Sommarkrönika

Undvik Sandwalls plats i sommar – ta del av ett rötet Borås

Ta del av delarna av Borås som vi i alltför många år tagit för givet.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”