unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fredrikson: Med Putin kvar vid makten stagnerar Ryssland

Med Vladimir Putins styre av Ryssland glider landet längre in i en ekonomisk stagnation.
Putin försöker göra Ryssland till en respekterad stormakt. Men med blicken fäst bakåt kommer det aldrig ske.
Putin försöker göra Ryssland till en respekterad stormakt. Men med blicken fäst bakåt kommer det aldrig ske.
Foto: Alexei Nikolsky
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

När president Vladimir Putin dagen före ”den allryska omröstningen” om den nya författningen manade sina landsmän att gå och rösta, gjorde han det framför ett nytt monument till minne av segern i andra världskriget, utanför staden Rzjev väster om Moskva. Där utkämpades 1942-43 ett slag som blivit mest känt för att Stalin offrade mer än en miljon soldater som kanonmat för att till varje pris hejda den framryckande tyska armén.

Dagens krönikör

Stig Fredrikson

är före detta utrikeskorrespondent och utrikeskommentator i SVT.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men för Putin var det viktigaste att framhålla att ”soldaterna slogs så att vi kunde leva i fred, älska och vara stolta över Ryssland, ett land med unik civilisation”. Och därför har det alltså, 75 år efter krigsslutet, byggts ett nytt monument i Rzjev som liknar alla andra monumentala och heroiska monument som uppfördes över hela Sovjetunionen.

Samtidigt är krigsmonumentet i Rzjev en illustration till Putins nostalgiska världsbild. Han har nu tack vare den ändrade författningen fått formell makt att sitta kvar till 2036 om han vill. Men om så sker kommer Ryssland att fortsätta att stagnera, inte minst ekonomiskt. Putins styre har under tjugo år blivit mer och mer tillbakablickande. I den nya författningen är det till och med olagligt att ”förringa” ryska historiska bedrifter. Men det saknas en vision om hur Ryssland ska kunna utvecklas och moderniseras.

För Vladimir Putin var Sovjetunionens sammanbrott ”1900-talets största geopolitiska katastrof” (i ett tal 2005). Han upplevde en förödmjukad supermakt med en ledning som utan motstånd lät ett helt imperium upplösas. Som president har han hela tiden varit inriktad på att återge Ryssland ställningen som stormakt. Därför manar han hela tiden sina landsmän att inspireras av de perioder i det förflutna då Ryssland har varit stort, mäktigt och fruktat i omvärlden, som efter segern i andra världskriget eller under framgångsrika tsarer som Peter den store eller Alexander III (som dog 1894). Putin skulle vilja gå till historien som en ledare i paritet med de allra största i Rysslands historia.

Men ju mer Putin blickar bakåt, desto tydligare framstår hans brist på tankar om vart han vill föra Ryssland i framtiden. Han har inga idéer om hur Ryssland skulle kunna bli ett modernt land, med en ekonomi som skapar tillväxt och med en befolkning där välståndet ökar.

Visst är Ryssland idag en stormakt. Men det är en stormakt främst i kraft av sin storlek –världens största land- och sin militära förmåga, med en kärnvapenkapacitet i nivå med den i USA. Men Ryssland är ingen ekonomisk stormakt.

quote
Men Vladimir Putin erbjuder ingen lösning på Rysslands många problem. Han fortsätter att backa in i framtiden, med blicken fäst på det förgångna.

Med Putin som ledare har Ryssland inte utvecklats bort från det ensidiga beroende av export av olja, naturgas och andra råvaror. Man har inte byggt upp någon industri som förädlar landets egna tillgångar. Entreprenörer och investerare, både inhemska och utländska, skräms bort av bristen på rättssäkerhet, politiserade domstolar och grasserande korruption.

Men Vladimir Putin erbjuder ingen lösning på Rysslands många problem. Han fortsätter att backa in i framtiden, med blicken fäst på det förgångna. Ryssland skulle kunna vara ett så mycket bättre land, med sina naturrikedomar och med så många talangfulla medborgare. Men det är svårt att se hur det ska gå till om Putin och hans maktfullkomliga elit sitter kvar vid makten.

Läs mer

Karlsbro: Tryck tillbaka Putin en gång för alla

Mitt Europa

Karlsbro: Tryck tillbaka Putin en gång för alla

EU behöver hålla ihop och vara en stark röst och aktör för demokrati i vår del av världen.

Nu inleds varannan dag-utdelningen – då kan förändring nå Sjuhärad

Borås

Nu inleds varannan dag-utdelningen – då kan förändring nå Sjuhärad

”Det blir ett gigantiskt omställningsarbete”

Fylla vid bilträff med 250 unga – polisen kritisk mot föräldrar

Mark

Fylla vid bilträff med 250 unga – polisen kritisk mot föräldrar

De yngsta var 12 år: ”Vuxna måste ta ett större ansvar”.

Alla gillar det nya systemet med två fyrfackskärl som kraftigt underlättar hushållens avfallshantering. Men Borås riskerar nu att fastna med skägget i brevlådan med investeringen – och boråsarna kan få betala den två gånger om.

Borås

Boråsarna riskerar betala dubbelt för avfallet

Utan avtal med förpackningsindustrin blir det inga pengar.

Vi har mycket att lära av historien

Debatt

Vi har mycket att lära av historien

Vi blir åter påverkade av åsiktsstyrda och alternativa fakta, där sanning och fakta inte är något självklart, skriver Ingrid Lomfors.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.