Annons

Stig Fredrikson: Gårdarike – en modell för Ryssland efter Putin?

Putinkritikern Michail Chodorkovskij inspireras av vikingatiden och beskriver en modell för framtida Ryssland.
Stig Fredrikson
Ledarkrönika • Publicerad 10 oktober 2020
Stig Fredrikson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Michail Chodorkovskij under ett besök i Stockholm 2015.
Michail Chodorkovskij under ett besök i Stockholm 2015.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Hur ett bättre Ryssland än Putins auktoritära och korrupta regim skulle kunna se ut är det många som har funderat över. Själv gav jag för ett år sedan ut en bok om hur mycket friare, fredligare och rättvisare Ryssland utan Putin skulle vara.

Om skribenten

Stig Fredrikson

är före detta utrikeskorrespondent och utrikeskommentator på SVT.

En annan som nu ger sig in i diskussionen om Ryssland efter Putin är Michail Chodorkovskij. Han är oligarken som i början av 2 000-talet var Rysslands rikaste man tack vare oljebolaget Yukos som han ägde. Men Chodorkovskij retade upp Putin genom att kritisera korruptionen runt presidenten och fick tillbringa tio år i fängelse och straffarbetskoloni för det.

Annons

2013 blev Chodorkovskij fri och tvingades i exil. Han bor nu i London och stödjer därifrån den demokratiska oppositionen i Ryssland bland annat genom att bekosta kampanjer för partiet Förenade Demokraters kandidater i olika regionalval.

Nu har Chodorkovskij skrivit en bok, ”Gardariki, städernas land” där han beskriver Gårdarike, vikingarnas namn på Ryssland, som det mönster för en reformerad nation som han vill se i sitt hemland. Han kallar Gårdarike för ”ett land av många städer som tar makten i sina egna händer” och som är en demokratisk stat byggd på rättsstatens och frihetens principer och medborgarnas endräkt.

Chodorkovskij hatar verkligen Putin och den regim han har lett i mer än tjugo år. Och det anser han sig naturligtvis ha skäl för. ”När de sparkade ut mig lovade de att ett livstidsstraff väntar mig om jag någonsin försöker återvända”.

Putins värsta förbrytelse är enligt Chodorkovskij att han har försökt återupprätta Rysslands status som supermakt. Det har skett på bekostnad av landets inre utveckling. Ekonomiskt välstånd och social omsorg har försummats, för att inte tala om krossandet av medborgerliga fri- och rättigheter.

”Statsskicket ska se ut som en pyramid: i botten över hela landet ett starkt lokalt självstyre, sedan storstäderna som regionala centra och i toppen en stark centralregering.”

Ryssland hör hemma i Europa, och Ryssland ska så snabbt som möjligt integreras i världsekonomin, menar Chodorkovskij. Ryssland ska ge upp nostalgin efter imperiet. Idag går alla resurser åt till att imitera det förflutna.

Chodorkovskijs ideal är vad han kallar en medborgarstat, ett samhälle där individen först identifierar sig med sitt land, och först därefter med etnicitet, klan, region eller yrke. Han vill se ett decentraliserat, federalt Ryssland. Från sin idealbild av Gårdarike har han hämtat tanken att stommen i ett framtida reformerat Ryssland ska vara ”ett politiskt förbund av ungefär tjugo megastora städer”. Statsskicket ska se ut som en pyramid: i botten över hela landet ett starkt lokalt självstyre, sedan storstäderna som regionala centra och i toppen en stark centralregering.

Han betonar också vikten av maktdelning, mellan ett parlament med lagstiftande makt och en regering med verkställande makt, och där presidentens makt är begränsad. Intressant är att Chodorkovskij förespråkar en tydlig vänsterpolitik när det gäller ekonomisk och social jämlikhet och rättvisa.

Chodorkovskij har skrivit ett manifest som kan tyckas komma från en drömmare. Han är kanske ingen politiker. Men ingen kan tvivla på att han önskar sig ett bättre och demokratiskt Ryssland i stället för dagens. Och när Chodorkovskij skriver att han har fått inspiration från Gårdarike, kommer jag att tänka på Nestorskrönikan från 1100-talet. Enligt den bad invånarna i det som sedan blev det ryska riket de skandinaviska varjagerna att komma och skapa ordning i deras land. Är det vad dagens Ryssland skulle behöva?

Annons
Annons
Annons
Annons