Förvirrad, inte bara splittrad

När Anders Borg väl tog till orda på stora budgetdagen var budskapet i stort sett känt sedan tidigare, och därmed också oppositionens reaktioner.
Ledare • Publicerad 19 september 2013

De rödgröna säger nej till det femte jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten för statlig skatt. Och i ett gemensamt pressmeddelande tidigare i veckan meddelade de tre partierna att de har för avsikt att stoppa skattesänkningarna genom ett så kallat utskottsinitiativ.

Hur taktiken skulle läggas upp skulle de ”diskutera de närmaste dagarna.” De rödgröna förhandlar inte med SD, har de gjort klart. Vilket hedrar dem.

Men de lyssnar uppenbarligen till SD:s önskningar. Det hedrar dem inte.

SD, som är för ett femte jobbskatteavdrag, förklarade att ”Är det så att ett utskottsinitiativ från de övriga oppositionspartierna enbart innehåller brytpunkten, höjd brytpunkt för den statliga skatten, så kommer vi ställa oss bakom detta.” Och som av en händelse valde de rödgröna efter detta utspel att dela upp sitt utskottsinitiativ.

Istället för ett, som SD inte hade röstat för, blir det två och SD kan därmed rösta på det ena.

Därmed gör de rödgröna två saker som förvånar. För det första lyssnar de till och anpassar sig efter SD:s önskemål, för det andra bryter de ut en del ur den helhet som budgeten utgör.

Det ska inte behöva gå till så här i en riksdag som tar ansvar. Oppositionens anseende blir därefter, både vad avser val av parti att samarbeta med och oskicket att försöka fuska med riksdagsordningen.

Borgs budget står och faller inte med den höjda brytpunkten. Men den är en del i ett sammanhang som handlar om att bygga ett Sverige där det ska löna sig att arbeta och ta ansvar. Då är det är en viktig signal med sänkt skatt även för högskolelärare och de många andra som ingår i den grupp av 950 000 heltidsarbetande som berörs av denna reform.

Men för dagens socialdemokrater är det alltid fel med skattesänkningar, de avfärdas alltid som oansvariga.

I det här fallet så oansvariga att man vill stoppa dem genom att gå emot den praxis som säger att riksdagens budget skall behandlas som en helhet.

Trots det har S redan förklarat att de vid en eventuell valseger inte tänker riva upp ett femte jobbskatteavdrag, eftersom skattehöjningar vore ett oansvarigt sätt att hantera människors privatekonomi på.

Oppositionspolitiken framstår inte bara som splittrad, utan också som direkt förvirrad.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.