Annons

Förväntningarnas fånge

Det är lätt att starta en konflikt. Lätt att tala med stora ord, ställa höga krav och ingjuta förhoppningar hos sina medlemmar.
Ledare • Publicerad 29 maj 2008

Den delen har Vårdförbundet med stor tydlighet visat att man behärskar. På onsdagen visade man att man kunde göra det som är betydligt svårare, nämligen att avsluta en konflikt och säga ja till ett bud som är en rimlig kompromiss. För detta kan förbundet vänta sig erkännande ord inte minst från drabbade patienter som nu äntligen kan få vård de tvingats vänta på men också från arbetsgivarna Sveriges kommuner och landsting.

Däremot är det långt ifrån säkert att alla medlemmarna kommer att överösa sin ledning och extrainkallade kongress med rosor. Ju längre tid strejken har pågått, med desto större tydlighet har det framkommit att många strejkande sett Vårdförbundets krav som en lägsta nivå, inte en utgångspunkt att kompromissa ifrån.

Annons

Förväntningarna har trissats upp, äntligen skulle barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor värderas högre.

Men det bud som nu accepterats innehåller ingen katapult som kommer ta denna grupp snabbt förbi andra välutbildade kvinnodominerade grupper på arbetsmarknaden.

Om en strejk ens ska ha förutsättningarna att leda till en sådan förändring måste det finnas en beredskap från andra grupper att stå tillbaka och det har det inte funnits.

Det är fler än Vårdförbundet som har medlemmar som känner sig felavlönade.

Hur Anna-Karin Eklunds ställning som ordförande nu blir återstår att se. Men blir trycket för hårt kanske hon kan slå Lars Ohly en signal. Eklund var ju omdömeslös nog att mitt under brinnande konflikt tacka ja till att förstamajtala under vänsterpartiets röda fanor.

Och där, i talarstolen hos vänsterpartiet, är det ofta mycket enklare. Där brottas man inte med oro över vad kompensationskrav från andra grupper betyder för inflationen. Eller hur kommunerna och landstingen ska klara kraftigt ökade utgifter. Där finns ständigt pengar att dela ut.

I den krassa verkligheten är det dessvärre svårare.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons