Annons

Företag inget för staten

Försäljningar av statliga bolag är ett av alliansregeringens paradnummer.
Ledare • Publicerad 12 maj 2008

Visserligen såg det kanske inte så ut i förra veckan. I tisdags och torsdags var det KU-förhör med näringsminister Maud Olofsson och finansmarknadsminister Mats Odell om de statliga bolagen. Som lök på laxen serverade fackförbundet Seko en opinionsmätning som visade att svenskarna är skeptiska till flera av de planerade försäljningarna.

Detta förändrar dock inte det faktum att försäljningarna är mycket bra. Det är inga uppgifter ämnade för staten att kränga märkesvodka utomlands, hyra ut kontorslokaler eller låna ut pengar till bostäder utan topplån, vilket de berörda företagen sysslat med.

Annons

Att Seko i sin kampanj ”Den svenska modellen 2.0” lyfter fram statligt ägande som en styrka i globaliseringen är obegripligt. För att klara oss bra i den tilltagande globala konkurrensen behöver vi investeringar i exempelvis höghastighetståg och högkvalitativ forskning. Det är sådant som staten bör syssla med.

Därför är det lysande att pengarna man nu får in går till att betala av på statsskulden. På så vis minskar räntekostnaderna vilket frigör många friska miljarder som kan gå till framtidsinvesteringar i till exempel utbildning och infrastruktur.

Av de sex företag som regeringen kommer att sälja under mandatperioden är det hittills bara Vin & Sprit som gått under klubban. Den affären gav statskassan ett tillskott på 55 miljarder kronor vilket var 15 miljarder mer än vad de flesta bedömare tippat på.

Tidigare försäljningar och avregleringar, borgerliga såväl som socialdemokratiska, har också varit mycket framgångsrika. Världen runt instämmer ekonomer i att uppbrytandet av de svenska monopolen i början på 1990-talet har varit en kraftigt bidragande faktor till den goda svenska tillväxten. Länder där staten i stor utsträckning fortfarande äger och styr, såsom Frankrike och Italien, har lyckats betydligt sämre.

Folket gynnas när staten prioriterar rätt. Många vill att SJ och Apoteket ska fortsätta att vara statsägda. Det är dock bättre om staten bygger järnvägar än kör tåg och erbjuder goda forskningsmöjligheter än säljer medicin.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons