Annons

Fördröj inte vaccinpass på gym och restauranger

Det bästa med de nya pandemiåtgärderna är att de införs i tid. Men de bör snarast utökas med vaccinpass på fler ställen där människor samlas.
Ledare • Publicerad 7 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Statsminister Magdalena Andersson och  Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff om åtgärder under pandemin.
Statsminister Magdalena Andersson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff om åtgärder under pandemin.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Smittspridningen ökar. Sakta men säkert ökar även regeringens insikt om behovet av pandemiåtgärder. Det är utmärkt. Duon Magdalena Andersson (S) och Karin Tegmark Wisell, statsminister respektive generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, har under sin första tid på jobben varit mer alerta än föregångarna Stefan Löfven (S) och den tidigare FHM-chefen Johan Carlson.

Denna handlingskraft behövs. Den kan vara skillnaden mellan begränsad och okontrollerad smittspridning.

Annons

Ännu vet vi inte hur den nya omikronvarianten kommer att bete sig, och inte heller hur de befintliga vaccinen biter på varianten. På tisdagen hade totalt elva fall av omikron konstaterats i Sverige, de flesta hos personer som nyligen varit ute och rest.

Den nya varianten i kombination med ökningen av deltasmitta betyder att det finns all anledning att vara försiktig. Därför är regeringens och Folkhälsomyndighetens besked relevanta.

”En god nyhet är att Lena Hallengren har en ny chef som uppenbarligen har tagit till sig av experternas synpunkter.”
Kajsa Kettil

Från och med onsdagen den 8 december gäller vissa lättare smittskyddsåtgärder, steg ett på en tregradig skala. De innebär bland annat att arbetsgivare ska underlätta hemarbete, munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken, och restauranger ska motverka trängsel. Samtidigt förbereder regeringen för att kunna införa krav på vaccinationsbevis på fler ställen där många människor samlas, som exempelvis gym och restauranger.

De nya åtgärderna är milda jämfört med vad som behövs i några europeiska länder där smittspridningen nu skenar. Och socialminister Lena Hallengren (S) har rätt i att det inte finns någon anledning att införa hårdare restriktioner än nödvändigt. Däremot sjunker hennes trovärdighet varje gång hon upprepar att hon inte delar bilden av att Sverige skulle ha agerat senfärdigt tidigare under pandemin. Hon går därmed emot såväl Coronakommissionen som Kungliga vetenskapsakademiens expertråd om covid-19, som båda har riktat skarpt kritik mot att regeringen agerade för långsamt främst under pandemins inledande skede.

En god nyhet är att Lena Hallengren har en ny chef som uppenbarligen har tagit till sig av experternas synpunkter. Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell har visat sig vara på tårna. De åtgärder som nu införs bygger på information som FHM lämnade till regeringen förra veckan, och som alltså föreslår åtgärder som kan trappas upp om smittspridningen ökar ytterligare.

De nya rekommendationerna är relevanta, men frågan är om de räcker. Vaccinpass på restauranger, gym och andra ställen där människor vistas nära varandra bör därför införas så snart som möjligt. Med ett sådant system skulle alla fullvaccinerade kunna leva ungefär som vanligt, om än med lite extra försiktighet. Det vore inte bara ett effektivt, utan även ett rättvist sätt att bromsa smittspridningen.

En bit över 80 procent av svenskarna skulle därmed slippa omotiverade inskränkningar av sin frihet, och följden blir även att samhällsekonomin besparas en tvärnit.

Och för övriga som kan vaccinera sig men ännu inte har gjort det – ungefär 1,5 miljoner svenskar – blir det förhoppningsvis en morot att ta sina sprutor. Det vore en mycket verkningsfull handling.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons