1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fördela och prioritera går hand i hand

Extra miljoner är alltid välkomna. Men det är guld värt om välfärdsdebatten i Borås i högre utsträckning och i detalj får handla om vad som ska prioriteras.
Pressinbjudan: Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet överens om hur statens extrapengar ska fördelas i Borås Stefan Lindborg, Ida Legnemark , Niklas Arvidsson, Annette Carlsson
Foto: Foto: Jan Pettersson

När den oheliga alliansen mellan Moderaterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna så dagens ljus i riksdagen var det den bristande budgetdisciplinen och viljan att sätta partierna bakom Januariavtalet i dålig dager som stod faddrar. De fyras självsvåldigt agerande partierna utmanar inte bara god ordning utan hamnar också i konflikt den rollfördelning som finns mellan regering och riksdag och som alla borde vara överens om att upprätthålla.

Som statsvetarprofessorn och grundlagskännaren Olof Petersson formulerade sin kritik på DN Debatt i slutet av januari i år leder budgetbuset vilse:

”I stället för att bege sig ut på konstitutionellt tveksamma marker borde man hålla sig hemma och utveckla de viktiga uppgifter som grundlagen föreskriver. Som kontrollmakten, inte att peta och dra i en budget som riksdagen redan har antagit”.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Parlamentarismens princip i all ära, men nu är det försent att tagga ner och istället visa lite respekt för de ordningar som ingen vinner på att de rubbas. Den oheliga alliansen fick dock loss två miljarder mer till kommuner och landsting och dessa pengar ska nu fördelas.

De 57 miljoner som hamnar i Borås var Moderaterna, Vänsterpartiet Kristdemokraterna snabba med att fördela (BT 15/2). Förskolan får 12, grundskolan 10, gymnasiet och vuxenutbildningen 5, sociala omsorgen 12 och individ- och familjeomsorg 10. Pengarna är naturligtvis välkomna i verksamheterna, men om det går att göra mer permanenta förstärkningar förblir oklart. Den extra tilldelningen är en engångsföreteelse. Mitten-S-styrets uppfattning, uttalad av kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S), är att det är relevant att sprida ut pengarna så att de även går att använda nästa år. Det är en rimlig ståndpunkt. Det borde gå att att hitta en kompromiss mellan de båda närliggande synsätten.

Samtidigt finns det ett dilemma med i bilden som inte utan vidare låter sig avspisas med att miljonerna blir fler. Hur ska de miljoner som redan snurrar runt i budgeten bättre fördelas för större effekt i de mer centrala delarna av den kommunala välfärden?

Även en i sammanhanget liten summa som 7,2 miljoner kronor tål att ifrågasättas. Är det rimligt att kommunen ska dela ut ”gratis” busskort till gymnasieelever om dessa pengar kan användas till sådana verksamheter som inte är frivilliga?

I måndagens BT gick Moderaternas och Kristdemokraternas ledamöter och ersättare i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ut i en gemensam debattartikel och ville dra in busskorten för att på så sätt ”kunna stoppa betydande delar av nedskärningarna” som blir följden av det sparpaket på 15,8 miljoner som kommunen har beslutat om.

Det finns all anledning att ta M:s och KD:s ståndpunkt på allvar. Det är dessutom en relevant hållning att inta i alla sammanhang där skattebetalarna står för fiolerna. Det kan finnas starka argument för ”gratis” busskort, men dessa måste värderas i förhållande till vad pengarna annars kunde användas till.

Småpotatis i jämförelse med budgetbråket i riksdagen, det medges. Men det är om sådana ytterst grannlaga och grundläggande överväganden på lokal nivå som debatten om välfärden gott kunde få handla lite oftare.

Läs mer

Svenska Cupen

Efter uttåget: ”Vi hade kunnat spela till imorgon utan att göra mål”

Elfsborg lyckades inte överlista IFK Göteborgs Ioannis Anestis.

Sport

Rydén: ”Svindyra missar för Elfsborg”

Elfsborgs fjärde cuppokal får vänta. Svaga avslut och en storspelande grekisk målvakt sänkte Boråslaget.

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Borås

Två tonåringar döms för oaktsam våldtäkt: ”Snedvriden sexualbild”

Två killar döms till ungdomstjänst och ungdomsvård – samt 100 000 kronor i skadestånd.

Borås

Barn återfunnet efter drunkningslarm: ”Kändes bra i pappahjärtat”

Stort pådrag i Stadsparken efter larmet

Sport

Storspelande Anestis fällde Elfsborg i cupen

BT har rapporterat från cupsemifinalen mellan Elfsborg och IFK Göteborg på Borås Arena.