1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Förbud av omskärelse gör mer skada än nytta

Genom att tillåta omskärelse motverkar man oseriösa och illegala utförare på den svarta marknaden.
Omskärelse är en central del av den judiska identiteten.
Foto: /TT

Den senaste tiden har förhudens vara eller icke vara blivit ett hett debattämne. Vilka principer bör väga tyngst – barns rätt till kroppslig integritet eller personers rätt till religiös identitet? Något som däremot inte diskuterats lika frekvent är de praktiska konsekvenser som hade följt av ett omskärelseförbud som nu senast Centerpartiets partistämma ställde sig positiva till.

Ett förbud av omskärelse hade inte enbart gjort det avsevärt svårare för judar och muslimer att leva i Sverige. Det hade även med stor sannolikhet inneburit att den svarta marknaden för detta ingrepp expanderar. I Sverige finns inte sällan en övertro på staten och att oönskade beteenden ska gå att lagstifta bort. Men människan är större än staten och kommer därför alltid hitta alternativa vägar för att identifiera och uttrycka sig själv.

Även i dagsläget där omskärelse är tillåtet, visar en granskning som SvD gjort att olaglig omskärelse förekommer i Sverige. Det handlar om ingrepp som genomförs i hemmiljö med verktyg som inte är avsedda för operationer. På olika bevismaterial har personer utan handskar och iklädda i smycken synts till, vilket strider mot grundläggande hygienregler inom vården. Dessutom visar granskningen att den man, som vid flera tidigare tillfällen dömts för brott mot omskärelselagen, misshandel och vållande till kroppsskada, och som fått sitt tillstånd indraget av Socialstyrelsen fortsätter att utföra ingreppen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Konsekvenserna av olagliga omskärelser blir ofta komplikationer och ett enormt lidande för berörda pojkar. Vårdpersonal vittnar om patienter som söker vård för infektioner, kraftiga blödningar och i värsta fall amputationer av penisskaftet till följd av detta.

I vilken omfattning illegala omskärelser sker kan man bara sia om, eftersom att mörkertalet är så pass stort. Men hos Socialstyrelsen finns beräkningar på att omkring tusentals olagliga omskärelser genomförs årligen. Med ett omskärelsebeslut hade dessa illegala ingrepp troligtvis blivit ännu fler. När familjer inte kan söka adekvat vård för en omskärelse riskerar den svarta marknaden att bli en sista utväg.

Läs mer

Corona i Sjuhärad

Så har äldres hälsa påverkats av coronapandemin i Borås

”Längtan efter sammanhang är stark hos många äldre personer just nu.”

Mark

Arbetslösheten fortsätter att stiga i Mark

Siffrorna följer riket i stort – något ljusare än i regionen

Fosterbarnen

60 år senare – Borås stad stäms efter övergrepp på barnhem

Flera tidigare fosterbarn har blivit utsatta för sexuella övergrepp, vanvård och psykisk misshandel.

Insändare

Debatt: Dags att kungafamiljen gör rätt för sig

Låt Carl Gustav Bernadotte och hans familj göra rätt för sig och själva arbeta för sitt uppehälle, skriver Republikanska Föreningen Sjuhärad.

Borås

Skickades hem från Säs i taxi – fick stroke

Fallet anmält till Inspektionen för vård och omsorg

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet