Förbud av omskärelse gör mer skada än nytta

Ledare Artikeln publicerades
Omskärelse är en central del av den judiska identiteten.
Foto: /TT
Omskärelse är en central del av den judiska identiteten.

Genom att tillåta omskärelse motverkar man oseriösa och illegala utförare på den svarta marknaden.

Den senaste tiden har förhudens vara eller icke vara blivit ett hett debattämne. Vilka principer bör väga tyngst – barns rätt till kroppslig integritet eller personers rätt till religiös identitet? Något som däremot inte diskuterats lika frekvent är de praktiska konsekvenser som hade följt av ett omskärelseförbud som nu senast Centerpartiets partistämma ställde sig positiva till.

Ett förbud av omskärelse hade inte enbart gjort det avsevärt svårare för judar och muslimer att leva i Sverige. Det hade även med stor sannolikhet inneburit att den svarta marknaden för detta ingrepp expanderar. I Sverige finns inte sällan en övertro på staten och att oönskade beteenden ska gå att lagstifta bort. Men människan är större än staten och kommer därför alltid hitta alternativa vägar för att identifiera och uttrycka sig själv.

Även i dagsläget där omskärelse är tillåtet, visar en granskning som SvD gjort att olaglig omskärelse förekommer i Sverige. Det handlar om ingrepp som genomförs i hemmiljö med verktyg som inte är avsedda för operationer. På olika bevismaterial har personer utan handskar och iklädda i smycken synts till, vilket strider mot grundläggande hygienregler inom vården. Dessutom visar granskningen att den man, som vid flera tidigare tillfällen dömts för brott mot omskärelselagen, misshandel och vållande till kroppsskada, och som fått sitt tillstånd indraget av Socialstyrelsen fortsätter att utföra ingreppen.

Konsekvenserna av olagliga omskärelser blir ofta komplikationer och ett enormt lidande för berörda pojkar. Vårdpersonal vittnar om patienter som söker vård för infektioner, kraftiga blödningar och i värsta fall amputationer av penisskaftet till följd av detta.

I vilken omfattning illegala omskärelser sker kan man bara sia om, eftersom att mörkertalet är så pass stort. Men hos Socialstyrelsen finns beräkningar på att omkring tusentals olagliga omskärelser genomförs årligen. Med ett omskärelsebeslut hade dessa illegala ingrepp troligtvis blivit ännu fler. När familjer inte kan söka adekvat vård för en omskärelse riskerar den svarta marknaden att bli en sista utväg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.