Annons

För högt pris för folkets röst

Det jublades på Gustav Adolfs torg i Göteborg efter beskedet att fullmäktige sagt ja till en folkomröstning om trängselskatten. Ett ja som egentligen handlar om att inte tillräckligt många sade nej. Och ett ja som också innebär att nu följer den stora osäkerheten.
Ledare • Publicerad 27 maj 2013

Osäkerheten om hur frågan ska formuleras, osäkerheten om hur resultatet ska tolkas, osäkerheten om hur omröstningen påverkar Västsvenska paketet i övrigt, osäkerheten om hur mycket det hela kostar. Detta kommer att bli en dyr historia.

Rent konkret handlar det till en början om utgifterna för att arrangera själva folkomröstningen och hantera de förseningar av Västsvenska paketet som kan bli aktuella. Men största utgiftsposten är ändå inte den som går att räkna i kronor och ören, utan den som handlar om förtroendet för politiker.

Annons

De som sitter i fullmäktige i Göteborg är valda för att de ska representera kommunens invånare. Är göteborgarna missnöjda med hur de utövar denna makt kan de rösta bort dem vid nästa val. Den representativa demokratin ställer krav på de folkvalda att vara lyhörda för medborgarna, men också för att ta ansvar för långsiktiga beslut.

Beslutet om Västsvenska paketet har just varit ett sådant. Sex partier står bakom det paketet, inget av dem är nöjd med varje detalj. Men de har, precis som övriga inblandade från region och stat, fått ta och ge för att få ihop denna stora kompromiss som kom till för att få bukt med infrastrukturproblemen i Göteborg.

Nu vill inte tillräckligt många ta ansvar för den helheten längre.

Istället är budskapet till invånarna att det plötsligt är i sin ordning att plocka och ta ur paketet som man vill, att riva upp det man var överens om därför att man inte längre vågar stå för det man en gång beslutat.

Det är inte att vara lyhörd för medborgarna. Det är att ge vika för en lokal kvällstidningskampanj. Och det är framförallt inte förtroendeingivande.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons