Fler skatter att sänka

Sänkta skatter för höginkomsttagare. Kan man tänka sig något mindre populärt i ett land där knappt lägre skatter för låginkomsttagare går hem?
Ledare • Publicerad 10 mars 2008

Men enligt ekonomerna borde det inte vara så. Tvärt om. Allt fler råder nu regeringen att sänka marginalskatterna. Förra veckan arrangerade tankesmedjan Captus och Skattebetalarnas förening ett riksdagsseminarium i ämnet. Tino Sanandaji, som är verksam vid Chicagouniversitetet, sammanfattade ny forskning som visar att vi kan vinna mycket på att reformera de statliga inkomstskatterna i Sverige.

I skottgluggen stod värnskatten. Människor som tjänar över 495.000 kronor om året betalar utöver de kommunala skatterna också 25 procent av sin inkomst i statsskatt. Det innebär för många att Anders Borg lägger beslag på över hälften av de sista intjänade kronorna.

Visst kan det vid en första anblick tyckas provocerande att sänka skatterna för människor som drar in över 40.000 kronor i månaden. Men många med höga inkomster gör ett värdefullt jobb, det är oftast därför de har så höga inkomster. För samhället är det också bra om kompetenta och driftiga människor uppmuntras att jobba mycket. Det ökar vårt sammanlagda välstånd.

Alliansens jobbskatteavdrag har blivit en succé. Massor av människor har gått från utanförskap till arbete. Många låginkomsttagare har fått vidgade ekonomiska ramar. Men eftersom ingen får en större skattesänkning än 1.200 kronor i månaden kan inte de som tjänar mer än 25.000 få en större sänkning än så. Höginkomsttagare tjänar alltså inte lika mycket på att jobba mer som låginkomsttagarna. Men också de borde arbeta mer.

I Sverige jobbar fjärdedelen med högst inkomster betydligt mindre än i länder som USA, Estland och Frankrike. Ska vi alltså nöja oss med lite lägre statsintäkter för att få höginkomsttagarna att jobba mer? Nej, det behöver vi inte. Flera nya empiriska studier i Sverige visar att människor skulle jobba så mycket mer om de fick lägre marginalskatter att avskaffandet av värnskatten i stort sett skulle betala sig själv.

Lägre marginalskatter har även andra positiva effekter. Exempelvis blir det mindre lockande att skattefiffla och mer lönsamt att utbilda sig. Nationalekonomerna förordar sänkta statsskatter för allmänhetens bästa. Det är också just för allmänhetens bästa som regeringen borde sänka statsskatterna.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.