Annons

Mikael Hermansson: Fler borde släppa missnöjesmegafonen och diskutera arbetskraftsinvandringen på allvar

Så länge den migrationspolitiska debatten sitter fast i föreställningar om ”den farliga invandraren” tappar den i relevans. Moderaternas utspel kring arbetskraftsinvandringen har dock en hel del som talar för sig.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 februari 2020
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard håller presskonferens om partiets förslag när det gäller kompetensutvisningar och arbetskraftsinvandring.
Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard håller presskonferens om partiets förslag när det gäller kompetensutvisningar och arbetskraftsinvandring.Foto: Anders Wiklund/TT

De många förenklingarna och överdrifterna i migrationsdebatten gör att den inte går att ta på allvar. Skillnaden märks tydligt när de som deltar i den väljer att lägga undan missnöjesmegafonen och istället talar med allvar i rösten om verkliga problem. Så veckan började bra när Moderaterna gjorde ännu ett migrationspolitiskt utspel – den här gången om kompetensutvisningar och arbetskraftsinvandring vars förslag till åtgärder som är värda att gå fundera vidare på.

I fallet med kompetensutvisningarna är det en skam att svenska myndigheter kan uppvisa en sådan stelbenthet att byråkratiska petitesser tillåts ödelägga människors liv och äventyra företags verksamhet. Det måste gå att enklare skilja på misstag och manipulation. Här gör M rätt som riktar udden mot regeringens senfärdighet i frågan.

Annons

På samma sätt är tanken på ett snabbspår för talanger och de med efterfrågad kompetens intressant. Men dessa eftersökta internationella experter som avses blir lättare att attrahera om de i Sverige får behålla mer i lönekuvertet. Minskad byråkrati kring anställning är en sak men Moderaterna ska inte behöva påminnas om att säga något om behovet av sänkt skatt.

Vad avser arbetskraftsinvandringen rör sig partiet på minerad mark. Som BT:s krönikör Johanna Grönbäck skrev i mitten av januari i år så är det knappast förvånande men desto mer beklagligt att ”arbetskraftsinvandringen har blivit en bricka i det politiska spel som handlar om att vara för en så restriktiv invandring som möjligt”. Senast var det Expressens ledarsida som i helgen gjorde sig skyldig till förenkling bortom alla nyanser, genom att klumpa samman alla former av invandring till ett och samma problem. Så är naturligtvis inte fallet.

Sverige behöver arbetskraftsinvandring, både den som gäller spetskompetens och den som handlar om ”enkla jobb”. Samtidigt går det inte att se mellan fingrarna med fusk, utnyttjande och ren brottslighet. Sådant ska hanteras av polis, åklagare och de övriga myndigheter som berörs, inte användas som trubbiga tillhyggen i en debatt som tenderar att se alla former av invandring som problematisk.

Det går alltid att diskutera lägsta lönenivå, sysselsättningsgrad och anhörigas möjligheter till egen försörjning. Moderaterna är inte fel ute när de menar att handel med arbetstillstånd ska kunna straffas.

En ny ordning för arbetstillstånd kan debatteras, värderas och jämföras med dagens – men också med gårdagens. Det finns inga argument för att återinföra en gammal ordning där själva systemets konstruktion bygger på att göra arbetskraftsinvandringen så svår som möjligt.

Det har Sverige inget att vinna på.

Annons
Annons
Annons
Annons