Annons

Fler borde jobba hemifrån även när vi inte har pandemi

Av någon anledning är vi i Sverige väldigt bundna till våra arbetsplatser. Att vara på plats verkar vara lika viktigt som jobbet i sig. Det är lite sjukt … Inte minst just nu, i coronavirusets tid.
Ledare • Publicerad 13 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Kontorslandskapet kan vara en svår smittohärd. Att kunna arbeta hemifrån eller på distans från annan plats kan vara ett bra sätt att hålla fler friska.
Kontorslandskapet kan vara en svår smittohärd. Att kunna arbeta hemifrån eller på distans från annan plats kan vara ett bra sätt att hålla fler friska.Foto: Terje Pedersen

Man kan säga mycket om det nya coronaviruset covid-19:s utbrott runt om i världen. Huruvida svenska myndigheter vidtagit rätt åtgärder vid rätt tillfällen eller inte, om alla de ogrundade över- och underdrifter som sprids via sociala medier och om krassliga människor i kollektivtrafiken som uppenbarligen verkar strunta i myndigheternas råd.

En fråga som däremot inte fått lika mycket uppmärksamhet är huruvida detta virusutbrott kan komma att förändra vårt sätt att arbeta.

Annons

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten har varit tydliga: den som befunnit sig i ett riskområde för det nya coronaviruset men inte har symptom uppmuntras att gå till jobbet. Trots det har flera myndigheter som bland andra Skatteverket och Arbetsförmedlingen valt att stoppa anställda som befunnit sig i riskområden från att jobba vare sig de uppvisat symptom eller inte. Privata företag, som till exempel Spotify, har tagit ett steg längre som erbjuder samtliga anställda möjligheten att jobba hemifrån.

Andra vanligt förekommande restriktioner har varit att arbetsgivare ställt in icke-nödvändiga tjänsteresor till riskområden. Otaliga möten har antingen fått skjutas upp eller hållas via länk. Virusutbrottet har således inte bara gjort oss mer noggranna med handhygienen och var vi nyser och hostar. Den har också gjort oss varse om att många arbetsuppgifter går att genomföras på andra sätt.

Och denna insikt kan vara det som slutligen gör arbetsmarknaden mer flexibel än vad den är i dagsläget. Därmed inte sagt att alla yrkesgrupper kan ta med sig jobbet hem.

Busschaufförer, anställda inom vården, poliser, personer i transportbranschen och butiksbiträden är några exempel på yrkesgrupper som inte kan utföra sitt jobb utan att ta sig till själva arbetsplatsen, och vars funktioner är särskilt viktiga i krissituationer som den vi befinner oss i globalt just nu. Men att förutsättningarna är olika borde inte hindra företag och andra arbetsgivare från att uppmuntra de anställda som kan att jobba hemifrån.

I tider av pandemi kan hemarbete fungera som en effektiv åtgärd mot vidare smittspridning. I andra mer vardagliga tider kan det fungera som ett sätt att öka kreativiteten och produktiviteten hos de anställda och bör således inte begränsas när virusutbrottet så småningom börjar plana ut.

Att jobba i öppna kontorsmiljöer i ständig kontakt med andra är inte så stimulerande som många arbetsgivare verkar tro. Det leder också till att den anställda får mindre gjort medan hemarbete visat sig vara mer effektivt i det avseendet. De små störningsmomenten som finns i kontorslandskap finns inte hemma. Man får därför mer gjort och känner sig på det stora hela mer nöjd med sin arbetsinsats. Det är också en bra anpassning för den stora andel av befolkningen som de facto är introverta men vars arbetsplatser inte är anpassade efter deras behov.

Med svenska mått mätt ses hemarbete som något extremt – till och med som en åtgärd mot smittspridningen av covid-19, vilket inte minst många av reaktionerna på Spotifys åtgärder illustrerar. Men i själva verket är hemarbete något som bör erbjudas i högre utsträckning även när vi inte har en pandemi att hantera.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons