Annons

Kornelius Persson: Fler barn behöver lära sig simma

Förhoppningsvis kan boråsarnas SM-framgångar inspirera fler att börja träna livräddning.
Kornelius PerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 augusti 2023
Kornelius Persson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Att kunna livrädda i vatten blir viktigare när färre barn kan simma.
Att kunna livrädda i vatten blir viktigare när färre barn kan simma.Foto: Janerik Henriksson/TT

BT kunde förra veckan (3/8) rapportera om hur boråsarna Emelie Melin, Jonathan Axelsson, Elias Hyvönen och Johannes Söderberg deltagit i SM i kortbanelivräddning. Trots att de ställde upp i tävlingen som en kul grej, lyckades de vinna inte mindre än fyra medaljer. Förhoppningsvis kan boråsarnas framgång inspirera fler att börja träna livräddning, för det behövs.

I december förra året visade en ny undersökning utförd av Skolverket att andelen barn som inte är simkunniga har ökat med två procentenheter jämfört med 2014. Trots att 93 procent av barnen är simkunniga är det en oroande siffra, eftersom ungefär 8 300 tolvåringar lämnar grundskolan utan att kunna simma. Det är ett problem.

Annons

Enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet har drunkningsolyckorna minskat konstant sedan början av 1900-talet. En viktig anledning till det är ökad simkunnighet bland befolkningen.

Därför är det oroande att andelen simkunniga barn nu minskar. För att undvika en framtid där drunkningsolyckorna ökar behöver skolan bli bättre på att möta de elever som riskerar att inte bli simkunniga. Där handlar det om att tillföra mer resurser, men också integrera simundervisningen mer idrottsundervisningen.

”Därför är det oroande att andelen simkunniga barn nu minskar.”

När andelen barn som inte kan simma ökar behöver också civilsamhället ta ansvar. Barn är inte kända för att veta sina begränsningar, så barn som inte kan simma kan få för sig att bada ändå. Om olyckan är framme behöver fler människor i Sverige ha de livräddningskunskaper som krävs för att kunna göra skillnad. Boråsarnas framgång i livräddnings-SM borde inspirera fler att öva upp sin livräddarförmåga.

Annons
Annons
Annons
Annons