Finns det spioner i buskarna?

Ledare Artikeln publicerades
Rysk spion eller bara en turist? Kanske han bara har ett intresse för militära byggnader.
Foto: Martina Holmberg / TT
Rysk spion eller bara en turist? Kanske han bara har ett intresse för militära byggnader.

Att det har är förbjudet att fotografera skyddsobjekt har nog inte undgått någon som varit i närheten av en sådan. De stora skyltarna är svåra att missa. Ändå blir personer tagna för det titt som tätt.

Tisdagen den 6 augusti åtalades en 41-årig man från Göteborg för att systematiskt fotograferat och samlat information om skyddsobjekt och militära anläggningar. Den åtalade saknar kontakter med främmande makt så brottet rubriceras inte som spioneri. Men det han anklagas för är ändå ett grovt brott.

Det är olagligt att fotografera militära anläggningar som gjorts till skyddsobjekt. Även införskaffandet av information och bilder som är öppet tillgängliga blir olagligt om det sker systematiskt.

Den åtalade mannen är av allt att döma ingen spion. Han är snarare något så farligt som en MÖP, en militärt överintresserad person. En sådan skulle man tänka sig har koll på skyddslagen och fotoförbudet. Men intresset tog över hand och besöken till militära objekt en hobby. Troligtvis får han böter för detta och förhoppningsvis blir det en läxa för alla andra möpar att inte göra samma misstag.

I dagarna är det inte bara göteborgare som blir tagna för fotografering utan också utländska medborgare. På Lovön väster om Stockholm greps en person på bar gärning när denne fotograferade FRA:s anläggning på ön.

Att detta heller rör sig om en spion är högst tveksamt. Drottningholms slott ligger ett stenkast därifrån så den enkla förklaringen är att det troligtvis är en turist som gått fel. Men turister med intresse för militärens verksamhet är knappast något som försvarsmakten tar med en klackspark.

Enskilda personer tar bilder på skyddsobjekten titt som tät. Det vanligaste är att vakter kommer springande och påminner om skyddslagen men det är heller inte ovanligt att böter delas ut till dem som fotograferar viktiga byggnader.

Enskilda fall av oaktsamma fotografer kan tänkas vara harmlöst. Men det uppstår lätt systematik som faktiskt blir ett hot mot Sveriges säkerhet. Antingen som i första fallet, där en person med en hobby lägger ihop information som allt för enkelt kan spridas vidare och hamna i fel händer.

Eller som i andra fallet med en enskilt händelse. Semesterfotografier hamnar ofta på sociala medier numera. Med digitaliseringen av våra liv blir sammanställning om militärens anläggningar en enkel sak för den tekniskt kunnige.

En kartläggning av försvaret blir inte ett mindre hot mot säkerheten bara för att det är enklare att göra. När skyltar hotar med böter för fotografering - är det bäst att göra som den säger.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.