Finlands sak är vår

En vaksam allmänhet som tipsar polisen, mer pengar till skolhälsovården, vapendetektorer på skolorna, strängare vapenlagar - idéerna om vad som ska göras för att förhindra att det som hänt i Finland händer igen flödade igår från morgonsoffor och medier.
Ledare • Publicerad 24 september 2008

Och visst är den diskussion som nu börjat välkommen. Samtidigt är det svårt att våga tro att man kan hitta ett absolut och snabbt skydd mot nya dåd.

En del säger att det är något i Finlands machokultur som gör att landet drabbats så hårt. Det är möjligt att det ligger något i det men det verkar förhastat att därmed dra slutsatsen att det inte kan hända i Sverige. Även i det här fallet gäller att Finlands sak är vår. Liknande dåd har planerats även här.

Utanförskap är ett nyckelord. Psykiatrikerna talar om att vi ska vara vaksamma mot pojkarna som ställer sig bredvid samhället, där utanförskapet blir första steget till ren fiendskap med samhället. Gärningsmannen i Kauhajoki sade sig ju hata människosläktet.

Internet pekas också ut som boven i dramat. Men det är något som inte stämmer när vi snabbt och högljutt skyller på internet för att otrygga små pojkar växer upp till farliga unga män. Internet är visserligen en ny arena att visa upp sig på, det kan trigga ett beteende, men våldet föddes inte med den nya tekniken.

Kanske behövs det ökade anslag till skolhälsovården. Kanske bör Finland se över sina vapenlagar. Men trygghetens konto behöver också andra insättningar. Vi måste bejaka värderingar som bygger ett inkluderande samhälle, ett där trygga gemenskaper bjuder utanförskapet motstånd.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.