Mikael Hermansson: Festligt värre när vänstern gör revolution

LO-finansierade tankesmedjan Katalys grundare, författaren Daniel Suhonen, har tillsammans med ett antal likasinnade bildat en socialdemokratisk förening. Det kan bli riktigt festligt.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Kortledare • Publicerad 4 februari 2019
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Socialdemokraternas Daniel Suhonen är en av grundarna av föreningen Reformisterna.
Socialdemokraternas Daniel Suhonen är en av grundarna av föreningen Reformisterna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Namnet ”Reformisterna” anspelar på socialdemokratins historiska vägval bort från den revolutionära vänstern. Av sin samtids vänster betraktad som ett svek och en högeravvikelse.

Partiet får en intern debatt i ett läge då partiledningen inlett ett mittensamarbete och i regeringsställning ska genomföra vad från vänsterhåll brukar beskrivas som ”hjärtlös, nyliberal högerpolitik”. Men vänsterrörelsens öppningsbud vittnar om … att verklighetsförankring inte nödvändigtvis är en dygd för dagens reformister.

Suhonens reformism är revolutionär, vilket knappast förvånar. Höjda skatter, nya skatter, statligt ägande, planekonomi, avskaffad valfrihet – men samtidigt höjda pensioner och kortare arbetsdagar. Allt till den i sammanhanget facila summan av ”4000 miljarder över tio år”, som chefsreformatorn oförfärat tillkännagav i ett radioinslag på måndagsmorgonen.

Så vad säger man? Fram med popcornen! Den här kan bli riktigt kul!