GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Fel att hänga ut skällande lärare

En lärare tappar fattningen och kallar elever för ”fucking jävla femåringar”. Mänskligt? Ja, faktiskt. Professionellt? Nej. Men det rättfärdigar ändå inte att läraren hängs ut i Facebook-grupper.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 6 december 2021 • Uppdaterad 7 december 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ordning och reda i klassrummet är en viktig förutsättning för inlärning och borde uppmuntras av föräldrar.
Ordning och reda i klassrummet är en viktig förutsättning för inlärning och borde uppmuntras av föräldrar.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var på en högstadieskola i Malmö som en lärare svor åt en niondeklass. Eleverna filmade händelsen och en av föräldrarna valde att sprida filmklippet i en Facebookgrupp istället för att kontakta den berörda läraren för att ta reda på vad som föranledde utbrottet. Det senare alternativet hade varit betydligt mer konstruktivt med tanke på att läraren sagt upp sig.

Men till SVT (3/12) säger mamman att hon inte ångrar att hon publicerade filmklippet. Däremot ångrar hon ordningen. Hon borde först ha kontaktat skolan och därefter publicerat filmen. Men vad som orsakade utbrottet hos läraren är hittills inte känt, mer än att situationen beskrivs som stökig. I SVT säger mamman att ”oavsett hur eleverna har betett sig ska en lärare inte säga så” för att senare konstatera att ”de (eleverna reds. anm) är väl lite störiga. Det kastas sudd och snackas på lektionerna. Som vilka 15-åringar som helst”.

På så sätt lyckas mamman fånga in varför hennes agerande rentav är värre än lärarens. För att 15-åringar ska lära sig var gränsen mellan rätt och fel går behöver de vuxna som reagerar när dessa gränser passeras, inte vuxna som ursäktar deras beteenden. Dessa reaktioner bör förstås vara proportionerliga, men de kan inte heller vara perfekta alla gånger. Det vore för mycket begärt av människan.

”Vilken lärare är beredd att göra en högst nödvändig markering om det finns en risk att den dras inför domstol, och nu även hängas ut i sociala medier av föräldrar?”
Anela Murguz

Stökiga klassrum är inte ett nytt påfund. Däremot har förutsättningarna för lärare att hantera stöket i klassrummet förändrats när de tappat både status i samhället och auktoritet i klassrummet. Genom åren har det på olika sätt uppmärksammats hur den alltmer utsatta arbetsmiljön kan leda till att lärare inte vågar ingripa vid exempelvis bråk och kränkningar. Förra året friades till exempel en lärare i Högsta domstolen efter att ha lyft en elev i ett så kallat brottargrepp när denne inte lyssnat på tillsägelser. Skolinspektionen begärde att kommunen betalar ut ett skadestånd till eleven, men Högsta domstolen ansåg inte att greppet var kränkande och friade därför läraren.

Även om den friande domen borde skänka trygghet åt lärare som står inför tuffa avvägningar och situationer är det förståeligt om det också skapar viss oro. Vilken lärare är beredd att göra en högst nödvändig markering om det finns en risk att den dras inför domstol, och nu även hängas ut i sociala medier av föräldrar?

Anmälningshetsen i samhället är därför en aspekt av det hela. Och det faktum att alltfler föräldrar beter sig som kunder snarare än just föräldrar är en annan. Symptomatiskt nog kom Skolvärlden (5/12) med en granskning som visar att var fjärde lärare under det senaste året utsatts för press eller påtryckningar av föräldrar i samband med betygssättning. Och nu ska de tydligen inte heller få hålla ordning i klassrummet. Med de arbetsvillkoren skulle vem som helst kunna tappa fattningen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.