Annons

Kajsa Kettil: Fegt och oansvarigt av S att acceptera folkomröstning om Ulricehamns kulturhus

Socialdemokraternas populistiska omsvängning riskerar både att försena kulturhusplanerna och hämma framtida utveckling.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 23 september 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På Marknadsplatsen i Ulricehamn planeras det nya kulturhuset. Placeringen har väckt motstånd och en namninsamling som kräver en folkomröstning har lämnats till kommunfullmäktige som tar beslut på torsdagen.
På Marknadsplatsen i Ulricehamn planeras det nya kulturhuset. Placeringen har väckt motstånd och en namninsamling som kräver en folkomröstning har lämnats till kommunfullmäktige som tar beslut på torsdagen.Foto: Kajsa Kettil

Turerna om ett nytt stadsbibliotek i Ulricehamn har pågått sedan 70-talet. Då flyttade böcker och bibliotekarier in i tillfälliga lokaler i det så kallade Nämndhuset, och sedan dess har politiken diskuterat var ett nytt stadsbibliotek ska hålla hus.

År och decennier har passerat. Idéer har kläckts och lett till flera förslag, som alla har det gemensamt att de har avbrutits. Miljoner skattekronor har pumpats in i planeringen, bibliotekarier upplever att de får hälsoproblem av de undermåliga lokalerna där det regnar in, där det sägs lukta mögel och där svart gegga bildas i källaren. Arbetsmiljöverket har dömt ut lokalerna, och om verksamheten inte har flyttat ut senast den 31 januari nästa år väntar vite på en miljon.

Annons

Länge såg det ut som att ett nytt kulturhus med stadsbibliotek skulle byggas vid Ica Tornet i centrum. Det föll på målsnöret och ledde vidare till en bred överenskommelse om en ny placering på Marknadsplatsen några hundra meter längre norrut. Marknadsplatsen består i dag av en parkering som somliga kommuninvånare tycker är så viktig att de drog igång en namninsamling för att bevara. Ledarsidan har tidigare påpekat det orimliga i att ett fåtal äldre, bilburna män som är oroliga över sina parkeringsmöjligheter ska få diktera villkoren för framtidens invånare.

Men eftersom tillräckligt många ulricehamnare skrev under protestlistan måste fullmäktige ta upp folkinitiativet. Namninsamlingen innebär alltså inte per automatik att det blir en folkomröstning om parkeringens – och i förlängningen kulturhusets – framtid, om två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter är emot det avslås förslaget. Det är alltså fullt möjligt för kommunfullmäktige att vid sammanträdet nu på torsdag ta upp frågan och konstatera att de folkvalda har nått en överenskommelse i form av ett inriktningsbeslut, att denna gäller och att kulturhuset ska byggas som planerat i stället för att ytterligare tid ska spillas på diskussioner utan resultat.

Så lätt verkar det dock inte bli. Förra veckan satte sig nämligen Socialdemokraterna på tvären. Efter att tidigare ha gått samman med den styrande Ulricehamnsalliansen om ett kulturhus med stadsbibliotek på Marknadsplatsen har en majoritet S-ledamöter plötsligt bytt fot (UT 20/9). Nu ställer de sig bakom en folkomröstning, vilket fick partiets förstanamn Klas Redin att lämna alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Det var rakryggat av honom, men ser inte ut att ändra utfallet.

Socialdemokraterna i Ulricehamns förstanamn Klas Redin (S) avgår efter att partiet har svängt och ställer sig bakom en folkomröstning om Marknadsplatsen där kulturhuset ska byggas.
Socialdemokraterna i Ulricehamns förstanamn Klas Redin (S) avgår efter att partiet har svängt och ställer sig bakom en folkomröstning om Marknadsplatsen där kulturhuset ska byggas.Foto: Pernilla Rudenwall

Uppenbarligen består Socialdemokraterna i Ulricehamns kommuns sympatisörer av tillräckligt många parkeringskramande bakåtsträvare för att partiet ska vika sig för väljarna istället för att hedra överenskommelsen med den styrande Ulricehamnsalliansen.

Det är fegt och lågt av de folkvalda, och framför allt är det destruktivt för kommunens utveckling framöver.

Med två år kvar till nästa val och en fråga som kommer att leva långt in i nästa mandatperiod – åtminstone tills det nya kulturhuset är klart – satsar S på populism och blundar för sitt ansvar.

”Vem vågar lita på ett parti som när en fråga ställs på sin spets vänder kappan efter väljarvinden?”

Det bör visserligen poängteras att folkomröstningar i Sverige är rådgivande. Oavsett hur väljarna röstar kan alltså politikerna gå vidare med den ursprungliga planen. Däremot brukar makthavare dra sig för att gå emot opinionen av rädsla för att förlora nästa val.

Att S omsvängning äventyrar kulturhusprojektet är riktigt illa, men agerandet kan även få negativa konsekvenser i framtiden. För vem vågar lita på ett parti som när en fråga ställs på sin spets vänder kappan efter väljarvinden?

Eller som Ulricehamns Tidnings chefredaktör Henrik Erickson uttrycker det: ”Att blidka Ulricehamns besvikna äldre män är kanske inte det mest varumärkesbyggande för ett parti som behöver förnyelse.”

Nio av tio ulricehamnare har inte skrivit under namnlistorna som kräver en folkomröstning om Marknadsplatsen. Om Socialdemokraterna orsakar en folkomröstning – som för övrigt skulle kosta mellan 750 000 och 1,5 miljon kronor, pengar som gör större nytta på andra håll – är det bara att hoppas att kloka ulricehamnare röstar för ett kulturhus där tankar och idéer kan flyga i stället för en parkeringsplats där framtiden tvärnitar.

Annons
Annons
Annons
Annons