Federley: Nu arbetar vi ihop med Macron

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Emmanuel Macron och hans parti La Republique En Marche har anslutit sig till den liberala Alde-gruppen i EU-parlamentet inför valet nästa år.
Foto: Ian Langsdon
Emmanuel Macron och hans parti La Republique En Marche har anslutit sig till den liberala Alde-gruppen i EU-parlamentet inför valet nästa år.

I veckan presenterade Centerpartiet förslaget på toppolitiker till EU-valet 2019 och jag föreslås få representera partiet ytterligare en mandatperiod. Det kommer bli en spännande tid fram till valet och jag hoppas att Centerpartiet kan växa.

Framtidsorienterad, verklighetsförankrad och öppen politik har nämligen vind i seglen runt om och ett starkare liberalt mittenfokus i EU-politiken de kommande åren är en stor möjlighet.

För Europas politiska landskap håller på att helt ritas om. Det märks inte minst i nyhetsrapporteringen. De traditionella maktbaserna ändras eller faller sönder och samman och Europas politiska karta har ändrat karaktär på kort tid. Det syns i nyhetsrapporteringarna, men börjar också märkas i människors vardag. De traditionella socialdemokratiska och konservativa partier som under årtionden styrt länderna i Europa tappar stort i stöd. Socialdemokraterna har kollapsat i Frankrike, Italien och Holland. I Tyskland har Angela Merkel aviserat sin avgång, efter två katastrofval i regionerna Bayern och Hessen, och i Italien och Frankrike gjorde de kraftiga tillbakagångar i de senaste valen. Även här i Sverige backade de traditionellt statsbärande partierna.

När de traditionella partierna minskar växer nya krafter och när de traditionella politiska stridsfrågorna försvinner uppkommer en ny kamp om värderingar. Min övertygelse är att kampen i Europa står mellan en framtidsinriktad, hoppfull liberalism som står upp för medmänsklighet och tolerans, och en populistisk nationalism, byggd på främlingsfientlighet och misstro.

Det är dessa motkrafter som i allt högre grad står i skarp kontrast till varandra och liberaler måste ta den här kampen. Det är här en viss Emmanuel Macron kommer in i bilden.

Ska vi som tror på öppenhet och tolerans kunna vinna värderingskampen behöver vi bli både fler och starkare. Macrons parti La Republique En Marche har, trots en del problem på hemmaplan med anledning av bland annat ökade bensinpriser, på kort tid blivit den starkast lysande liberala och centristiska politiken vi nu ser i Europa.

För några veckor sedan så var jag i Madrid för kongress med det europeiska liberala partiet Alde, förutom att aktivt att delta i de beslut som fattades hade min resa till Madrid ett huvudsakligt syfte: vara med och knyta Macron till den europeiska liberala familjen.

Det handlar inte bara om att säkra fler röster till den liberala gruppen i EU-parlamentet, det handlar framför allt om att samla fler som vågar stå upp mot den populistiska våg som sköljer över flera av Europas länder. Jag delar inte alla Macrons värderingar. En regelrätt EU-armé är att gå för långt och han kan behöva lite mer uppläxningar i miljö- och klimatpolitiken, precis som han måste förstå att vissa saker inte bäst bestäms på EU-nivå. Lite mer Centerpartist hade han alltså gott kunnat bli, men han är inte långt ifrån tack vare en välgrundad och pragmatisk liberalism som ger framtidshopp.

Slutsatsen efter Madrid var att Macron vill arbeta med oss och vi med honom. Det öppnar för att den liberala gruppen av EU-politiker blir en kraft att räkna med. Ingen mår bättre av det än EU självt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.