GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Fascinerande att SD-sympatisörer litar på partiet

Ett intressant fenomen är att personer som hyser så mycket misstro mot vissa samtidigt kan vara så godtrogna när det gäller andra. Ett bra exempel är Sverigedemokraternas sympatisörer.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 15 augusti 2022
Jesper Strömbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det finns goda skäl att beteckna SD som ett parti som samlar de misstroende, skriver Jesper Strömbäck.
Det finns goda skäl att beteckna SD som ett parti som samlar de misstroende, skriver Jesper Strömbäck.Foto: Magnus Andersson/TT

Låt mig först konstatera att jag med SD-sympatisörer syftar på dem som kollektiv i jämförelse med andra partiers sympatisörer som kollektiv. Det innebär att beskrivningarna inte stämmer in på alla. Med det sagt är ett återkommande mönster i exempelvis de årliga SOM-undersökningarna att SD-sympatisörer har lägre förtroende för olika institutioner och grupper än andra partiers sympatisörer.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Det gäller exempelvis förtroendet för sjukvården, universitet och högskolor, radio och TV och riksdagen. Det gäller också förtroendet för respektive institutioners personal; sjukvårdspersonal, forskare, journalister och rikspolitiker. Under pandemin hade de också lägre förtroende för information om coronaviruset än andra. På område efter område visar de sig vara mer misstroende mot etablerade institutioner och deras yrkesutövare, men inte bara det: De har också lägre förtroende för människor i allmänhet.

Det finns därför goda skäl att beteckna SD som ett parti som samlar de misstroende.

Den andra sidan av myntet är att SD-sympatisörer som kollektiv samtidigt har en starkare konspiratorisk läggning och är mer benägna att tro på specifika konspirationsteorier om exempelvis coronaviruset. De är även mer benägna att tro på högerpolitiska – mer eller mindre propagandistiska – alternativa medier, och på olika påståenden om verkligheten som inte har stöd i forskning och annan evidens. Likaså tycks de av debatten på sociala medier att döma ofta vara mer benägna att tro på självutnämnda ”experter” än faktiska experter.

Lite fascinerande är också att SD-sympatisörer som kollektiv har en så stark benägenhet att tro vad det egna partiet säger, även om SD återkommande sprider falsk och missvisande information. Med det avses information som inte har stöd i forskning, offentlig statistik och annan evidens. De har också en partiledare som far med osanning om när han gick med i partiet och vilken partiledare och politik SD hade då, men det tycks inte spela någon roll. Inte heller att Jimmie Åkesson och andra i ledningen gång på gång hävdar att de ”inte vet” när olika skandaler uppdagas tycks rubba förtroendet.

”Man tror på det man vill tro på, inte på vad det finns sakliga skäl att tro på.”
Jesper Strömbäck

Det tycks inte spela någon roll om det handlar om fusk med bidrag till grovt rasistiska inlägg som gjorts av olika SD:are, eller att forskaren som skriver vitboken om SD påstås vara oberoende men sedan visar sig ha varit medlem. Säger Åkesson eller någon annan i ledningen att de ”inte vet” blir de trodda, även när det strider mot vad som är sannolikt eller logiskt.

Vad detta illustrerar är att SD-sympatisörer inte bara är de mest misstroende. Mycket talar också för att de är de mest godtrogna när information kommer från det egna partiet och bekräftar de åsikter eller verklighetsuppfattningar man redan har. Kanske handlar det ytterst om att SD-sympatisörer har en starkare bekräftelsebias än andra partiers sympatisörer. Man tror på det man vill tro på, inte på vad det finns sakliga skäl att tro på.

Men återigen gäller detta SD-sympatisörer som kollektiv jämfört med andra partiers sympatisörer som kollektiv. Det gäller inte alla individer. Som alltid ryms det inom ramen för ett kollektiv alltid en stor mångfald. I det sammanhanget spelar det ingen roll om kollektivet utgörs av sverigedemokrater, invandrade, politiker eller vanligt folk.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.