Annons

Farlig väg till Kubas frihet

Demokratirörelsen på Kuba led en svår förlust i söndags när Oswaldo Payá omkom vid en bilolycka. Payá har lett en oppositionsrörelse för fackliga rättigheter och yttrandefrihet i den socialistiska diktaturen. Redan som ung spenderade han flera år i fängelse sedan han vägrat delta som soldat mot det egna folket.
Ledare • Publicerad 24 juli 2012

Han blev med tiden den mest namnkunnige kubanske dissidenten och har bland annat belönats med Sacharovpriset, som även delats ut till Aung San Suu Kyi och Nelson Mandela. Oswaldo Payás har även vid två tillfällen nominerats till Nobels fredspris. Efter hans död har kondoleanser strömmat in från hela den demokratiska världen.

När Payá omkom var ordföranden för Kristdemokratiska ungdomsförbundet Aron Modig med i bilen. Svenska Kristdemokraterna har sedan många år ett omfattande utbyte med oppositionen på Kuba. Detta är inte konstigt då det är katolska partier som är drivande i demokratirörelsen. Även Folkpartiets ungdomsförbund har ett omfattade engagemang för den kubanska oppositionen.

Annons

Annars har Sverige en mörk historia när det gäller förhållandet till Kuba. Till exempel var Olof Palme den förste demokratiskt valde ledaren som besökte Castroregimen. Svenska TV-tittare gavs intrycket att Palme och Castro omfamnade varandra framför hurrande folkmassor. I själva verket lär folksamlingen ha varit tvångskommenderad. Tillsällningen var noga regisserad och övervakad av diktaturens kreatur.

Andra kända svenskar som uttryckt beundran inför Castros envälde är diplomaten Pierre Schori (S) och politikern Margareta Winberg (S). Därtill kommer naturligtvis stora delar av den utomparlamentariska vänstern. Svensk-kubanska föreningen är till exempel fortfarande aktiv.

Bland annat arrangerar den årligen riggade "brigadresor" där svenska ungdomar ges regimens bild av situationen på Kuba. Föreningen är öppen med att den hyllar en diktatur. Trots det välkomnades den så sent som förra året hos både LO och ABF.

Oswaldo Payá fick aldrig se ett Kuba med yttrandefrihet, fackföreningar eller rösträtt. Men hans död innebär inte att regimen kan vända utvecklingen. Någon gång kommer frihetsfesten. Då lär Aron Modig bli bjuden. Men knappast Pierre Schori.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons