Annons

Farlig tvekan om Afghanistan

Riksdagens beslut att förlänga den svenska Afghanistanstyrkans mandat med ännu ett år kom knappast som någon överraskning.
Ledare • Publicerad 20 november 2009
Foto: Sergeant Johan Lundahl / Combat

Av partierna vill endast vänstern ta hem trupperna med en gång. Vad som däremot är förvånande att regeringen inte vågade sig på att se bortom år 2011. Det verkar som om inrikespolitiska hänsyn har fått styra. Så har man hamnat på en gemensam lägsta nämnare som till och med Miljöpartiet kan ställa sig bakom, vilket innebär ny översyn om drygt ett år.

Men menar vi allvar med Afghanistaninsatsen kan vi knappast dra oss tillbaka år 2011. Frågan är dock hur allvarligt försvarsmakten och regeringen tar på engagemanget. Fortfarande verkar man se på det med en oskuldsfull blick.

Annons

Hur annars förklara att den svenska truppen är så fruktansvärt illa förberedd på skador i fält? Ju mer media gräver desto mer brister finner man. Sjukhelikoptrar saknas, liksom läkare och kirurger. Det tvingar svenskarna på plats att förlita sig på andra nationers möjligheter att ställa upp.

Det finns flera lärdomar att dra av alla misstag. En är att försvaret måste bli snabbare i sina omställningsprocesser. Det ska inte behöva ta flera år att få fram rätt utrustning. En annan att soldater faktiskt skadas och dör i krig. Det känns tragiskt att behöva påpeka det, men nödvändigt.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons