GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Få ordning på regeringsunderlaget också

Moderaterna gör klokt i att peka på den rödgröna oenigheten – men samtidigt kan fokus på Socialdemokraternas dåliga sällskap slå tillbaka mot M.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 1 augusti 2022 • Uppdaterad 1 augusti 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På måndagen presenterade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer partiets valkampanj för de kommande sex veckorna.
På måndagen presenterade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer partiets valkampanj för de kommande sex veckorna.Foto: Anders Wiklund/TT

De lata sommardagarna är över, åtminstone för riksdagspartiernas toppnamn och valarbetare. På måndagen byttes den lunk som gällt efter Almedalsveckan mot tecken på en annalkande slutspurt inför valet.

Med sex veckor till den 11 september är det fortfarande jämnt mellan blocken. Så har det varit länge, även om många mätningar har visat ett visst övertag för den röda planhalvan.

Detta är Moderaterna naturligtvis medvetna om när de lanserar sin valkampanj. Den innehåller få överraskningar – det är fokus på brottslighet, ekonomi, energi och klimat – men en styrka är att priolistan offentliggörs i ett för borgerligheten gynnsamt läge.

För första gången sedan SOM-institutet började mäta väljarnas viktigaste frågor hamnar nu brottsligheten i topp. Det visar institutets senaste rapport som presenterades förra veckan.

Det är naturligtvis tragiskt i sig att en fungerande kriminalpolitik brådskar, och på samma gång ett underbetyg till den sittande regeringens åtta år vid makten.

Moderaterna och dess stödpartier bör därför känna viss optimism inför att de väljare som velar mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson till slut kan landa hos den senare.

”Med tanke på väljarnas priolista kan inte ens Vänsterpartiet och Miljöpartiet ignorera rättspolitiken.”

För så länge inget mycket oväntat händer – som en rejäl politisk skandal som ritar om hela dagordningen – lär de kommande veckornas valrörelse till stor del handla om just brottslighet, plånboksfrågor och inte minst energifrågan.

Med tanke på väljarnas priolista kan inte ens Vänsterpartiet och Miljöpartiet ignorera rättspolitiken. Och de två partiernas naiva slagsida mot preventiva åtgärder i stället för en rimligare kombination av förebyggande socialt arbete och hårdare straff för främst gängkriminella kanske lockar en och annan V- respektive MP-sympatisör, men imponerar knappast på den genomsnittliga S-väljaren. Här gör M därför rätt i att lyfta fram att såväl V som MP skulle behövas i eller som stöd till en S-ledd regering. Och väljarna är givetvis även medvetna om att kombinationen V och C är en mardröm för en socialdemokratisk partiledare med statsministerambitioner.

Inte bröd och skådespel – men väl chips och humor.
Inte bröd och skådespel – men väl chips och humor.Foto: Anders Wiklund/TT

När det gäller en annan av väljarnas viktigaste frågor – miljö och klimat som hamnar på plats fyra på SOM-institutets rankning – finns en paradox: Å ena sidan borde M inse att även svenskar kommer att behöva göra vissa uppoffringar för klimatets skull, å andra sidan kräver rollen som ledare för det borgerliga blocket att väljare som tidigare flytt till SD hittar tillbaka till M. Att locka dessa väljare, som oftare än andra är mer intresserade av motorer än av klimatet, blir därför en utmaning.

Ulf Kristerssons teknikvänliga inställning till klimatomställningen är rimlig, men om han i längden vill behålla förtroendet hos väljarkåren bör han även våga säga att det kommer att krävas vissa livsstilsförändringar av oss alla. Egentligen borde det inte vara några konstigheter – borgerliga partier är ju i grunden inte främmande för att poängtera individens ansvar att göra sin plikt och därmed bidra till att statens kärnverksamhet fungerar.

Och när vi ändå är inne på utmaningar: En valrörelse som innebär fokus på Socialdemokraternas dåliga sällskap skulle samtidigt rikta uppmärksamhet mot Moderaternas dito. Hur gärna M och KD i regeringsställning än vill genomföra viktiga reformer för Sverige, vore det riskabelt om det krävde Sverigedemokraternas aktiva stöd. SD skulle – om inte direkt så med tiden – kräva eftergifter som gör Sverige mer slutet, mindre tolerant och mindre ansvarsfullt.

Det är utmärkt att Moderaterna vill få ordning på Sverige. Men partiet måste också få ordning på sitt regeringsunderlag.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.