Eurokrisen skakar om
Kinas omfattande miljöproblem, de enorma klyftorna mellan de inre delarna av landet och tillväxtregionerna i öster talar visserligen däremot. Det gör även kinesiska delstaters omfattande skuldsättning. När Kina, Indien och Brasilien säger sig vilja hjälpa euroländerna med finansiella räddningspaket förutskickar det ändå en ordning som kan vara på väg att växa fram. Tidigare biståndsländer och kolonier har omvandlats till långivare.
Det säger också något om allvaret i den grekiska tragedi som just nu utspelar sig. En grekisk statsbankrutt kan utlösa finansiella följdverkningar som ingen kan överblicka. Inte ens de mest förfinade ekonomiska modeller kunde förutspå att Lehman Brothers konkurs skulle dra in hela världen i recession.
Om EU och IMF inte godkänner ytterligare nödlån och den grekiska regeringen hamnar i bankrutt slår det direkt mot de ledande banker som lånat ut pengar till Grekland. 50–75 procent av Greklands skulder till dessa banker fryser inne. Även Europeiska centralbanken tvingas söka nytt kapital vilket indirekt medför skattehöjningar.
Det förefaller därför osannolikt att inte Grekland får de pengar som behövs för att klara sina åtaganden ännu en tid, även om man inte har gjort hemläxan. Riskerna med att inte godkänna ytterligare ett nödlån är alltför stora.
Oron på de europeiska marknaderna är så påtaglig att minsta rykte kan utlösa skarpa nedåtgående kurvor. Nu är åter tid för europeisk handlingskraft som kan lugna investerare och småsparare.
Goda råd är dyra för att få fram pengar till de utsatta banksystemen. Åter vänds blickarna mot Tyskland och en alltmer pressad förbundskansler Merkel. Tyskland får återigen dra det tyngsta lasset nu när eurozonens andra räddningspaket ska manglas fram.
Förbundskansler Merkels och president Sarkozys luddiga förslag om en skatt på finansiella transaktioner riskerar dock snarast att skada ekonomin istället för att skapa tillväxt.
Den troliga effekten av en transaktionsskatt är att de stora investerarna kommer undan beskattning medan småspararna blir lidande. Ungefär som med den numera slopade förmögenhetsskatten i Sverige.
Avsaknaden av goda åtgärder stärker inte förtroendet för unionens ledarskap eller för euron.
Ledarredaktionen