1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

EU-pakt måste ta asylrätten på allvar

Rätt innehåll är viktigare än att komma överens. ”Minsta gemensamma nämnare” riskerar att kraftigt inskränka eller helt ta bort asylrätten.
Första dagen på jobbet för den nya EU-kommissionen. Ylva Johansson, ansvarig för bland annat migrationsfrågorna, står längst till vänster i andra raden.
Foto: Jean-Francois Badias

Igår var det första dagen på jobbet för den nya EU-kommissionen. Den som tidigt får mycket att göra är Sveriges bidrag, före detta arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. På henne ligger uppgiften att snarast möjligt få till vad som på unionsspråk brukar kallas för en ”pakt” om migrationen. Vis av andras erfarenhet vet Johansson vid det här laget att det inte kommer att bli en enkel uppgift.

Det är dock glädjande att Johansson säger sig ha ”en idé” om vad som ska göras. Dessutom är hon hoppfull, ett stämningsläge som är välkommet att uppmärksamma. Det hon i en intervju med TT i helgen nämner som något mer handfast är att hon upplever att det finns ett ”momentum” i och med att flera länder sägs vara beredda att inta nya positioner.

Så ja, det låter bra och det låter som att det kanske, kanske finns en möjlighet till en överenskommelse som alla 27 medlemsländer kan leva med. Men parallellt med förväntningarna på att den önskvärda enigheten ska uppstå, finns också tvivlen och rentav rädslan för vad en sådan överenskommelse kan komma att bestå av.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Om de flyktingnegativa krafterna får dominera, med syftet att göra gränserna så svåra som möjligt att korsa, och som därmed sätter asylrätten på undantag, då är en enad union inget att sträva efter.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.