Annons

David Lega: EU måste ställa krav på skurkregimer

EU är på tok för dåligt på att ställa krav på partnerländers upprätthållande av de mänskliga rättigheterna.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 25 januari 2022
David Lega
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi får aldrig glömma bort Dawit Isaak, Paul Rusesabagina och alla andra politiska fångar i handels- och samarbetspolitiken, skriver David Lega. Bilden togs under Bokmässan 2021 i Göteborg där det uppmärksammades att det var 20 år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea.
Vi får aldrig glömma bort Dawit Isaak, Paul Rusesabagina och alla andra politiska fångar i handels- och samarbetspolitiken, skriver David Lega. Bilden togs under Bokmässan 2021 i Göteborg där det uppmärksammades att det var 20 år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea.Foto: Adam Ihse/TT

Det okränkbara människovärdet och mänskliga fri- och rättigheter borde finnas med på dagordningen varje gång EU förhandlar om utrikespolitik, exempelvis handelsfrågor.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna som ingår i gruppen EPP.

Men vad kan EU göra i förhandlingar med skurkregimer? Svaret är enkelt, och samtidigt väldigt svårt: ställa krav. Ett krav borde exempelvis vara att regimer vi samarbetar med ska släppa politiska fångar, inte minst EU-medborgare som sitter oskyldigt fängslade. Gui Minhai i Kina. Dawit Isaak i Eritrea. Paul Rusesabagina i Rwanda. EU måste våga göra mer för dem.

Annons

Andra exempel? Kuba. Sedan ett par år tillbaka har EU ett samarbets- och handelsavtal med Kuba. Det är ett samarbete med en fruktansvärd regim som blockerar humanitär hjälp till sina egna medborgare när de är i nöd. Ett samarbetsavtal med en regim som inte ger oberoende övervakande människorättsorganisationer som Amnesty International tillträde. Avtalet innehåller tydliga villkor kopplade till förbättring av mänskliga rättigheter och demokrati i Kuba, och inbegriper en upphävandeklausul i händelse av överträdelse av människorättsbestämmelserna. Men trots att förtrycket på Kuba ökar ligger EU:s samarbetsvilja fast.

Det är givetvis bra att samarbetsavtal och handelsavtal är villkorade med respekt för universella mänskliga fri- och rättigheter. Men de villkoren måste innebära konsekvenser vid överträdelser. Orden måste betyda något i praktiken. EU måste bli bättre på att begränsa eller helt upphäva samarbeten som inte fungerar och avtal som inte respekteras.

EU måste agera konsekvent och principfast. Vi kan exempelvis inte ha glada diskussioner om lukrativa handelsavtal med en stat å ena sidan och kritisera brutala människorättsbrott i samma stat i andra forum å andra sidan. Människorättslinjen måste ligga fast.

”EU måste bli bättre på att begränsa eller helt upphäva samarbeten som inte fungerar och avtal som inte respekteras.”
David Lega

Ett bra exempel slutligen: Europaparlamentet har agerat föredömligt ifråga om Kina. Efter den kinesiska regimens införande av grundlösa sanktioner mot EU förra året, beslutade Europaparlamentet att frysa ratificeringen av det förmånliga investeringsavtal som nyligen slutits mellan EU och Kina. Parlamentet har därtill, vid upprepade tillfällen, deklarerat att det kommer att ta situationen för de mänskliga rättigheterna i beaktande varje gång det tar ställning till investeringsavtalet ifråga. Alltså: om människorättssituationen inte förbättras säger Europaparlamentet blankt nej till detta avtal.

Jag hoppas att samma tankesätt präglar EU:s agerande vid det kommande toppmötet med Afrika i februari. Frankrike, som för närvarande innehar EU:s ordförandeklubba, vill öka handeln med Afrika. Gärna det. Gärna mer handel. Handel och samarbete skapar förutsättningar för fred och välstånd. Men vi får aldrig glömma bort Dawit Isaak, Paul Rusesabagina och alla andra politiska fångar i handels- och samarbetspolitiken.

Annons
Annons
Annons
Annons