GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: EU måste markera mot Kina

Efter förra helgens så kallade val i Hongkong borde sanktioner utfärdas mot de ansvariga.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 25 december 2021
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
För två år sedan protesterade demonstranter över ökat inflytande från Fastlandskina. Det hade varit närmast omöjligt i dag.
För två år sedan protesterade demonstranter över ökat inflytande från Fastlandskina. Det hade varit närmast omöjligt i dag.Foto: Moa Kärnstrand/TT

Få har missat de brutala mänskliga rättighetsinskränkningar som sker i Kina. Den kinesiska kommunistregimen håller på att utplåna en hel folkgrupp. Ett folkmord pågår. Till följd av detta har flera länder nu gått ut med att de kommer att bojkotta de Olympiska vinterspelen i Peking nästa år. Bland andra Australien, Storbritannien och USA har tillkännagett att deras regeringsrepresentanter inte kommer att besöka OS. Det är bra. Den svenska regeringen borde ta efter – ju förr desto bättre.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna som ingår i gruppen EPP.

Det är givetvis otroligt viktigt att strålkastaren riktas mot Xinjiang, regionen där uigurerna spärras in i interneringsläger. Men som så många gånger förr, måste flera tankar hållas i huvudet samtidigt. Uigurernas fruktansvärda situation får inte överskugga utvecklingen i Hongkong, Taiwan och Tibet. Innan pandemin var Hongkong och de pro-demokratiska demonstrationerna på allas läppar. Men när pandemin utbröt hamnade kommunistregimens terror i Hongkong tyvärr i skymundan.

2020 antogs en ny nationell säkerhetslag som helt tillintetgör Hongkongs juridiska autonomi. Säkerhetslagen är ett exempel på hur den kinesiska regimen fullkomligt struntar i de internationella avtal som Kina är del av.

När Hongkong åter blev kinesiskt 1997 slöts ett avtal med löftet om ”ett land, två system”-principen: bara ett Kina, men två åtskilda ekonomiska, politiska och rättsliga system, vilket inneburit relativ självständighet för Hongkong. Tills nu. Nu när regimen antagit en nationell säkerhetslag i syfte att krossa all kritik mot kommunistpartiet.

””Valet” var inte mycket till val tyvärr, men det är en viktig påminnelse för oss att fortsätta bevaka situationen i Hongkong - och resten av Kina.”
David Lega

Lagen är vagt formulerad och kan därför användas till att väcka politiskt motiverade åtal. Nästan vad som helst kan nu vara kriminellt eller klassas som terrorism, enligt den nya lagen. Precis som kommunistregimen önskat, har lagen lett till att i princip all opposition försvunnit. De politiska motståndarna har tystnat. De som tidigare skrek sig hesa för demokrati har fängslats eller flytt utomlands.

Och så i söndags gick Hongkong till ”val”. Hongkongborna fick denna gång bara välja 20 av parlamentets 90 ledamöter. Kandidaterna? Denna gång endast ”sanna patrioter” som är godkända av kommunistpartiet i Peking. Bojkotta valet för att signalera missnöje månne? Det är numera olagligt att uppmuntra till bojkott i Hongkong.

”Valet” var inte mycket till val tyvärr, men det är en viktig påminnelse för oss att fortsätta bevaka situationen i Hongkong – och resten av Kina. EU behöver ta varje tillfälle att agera. Efter söndagens fars borde sanktioner utfärdas mot de som varit inblandade i ’valet’. Det är viktigt att signalera till Hongkongborna att vi inte glömt dem. Men det är likväl viktigt att visa andra, såsom Taiwan, att EU inte räds att agera trots Kinas motsanktioner och hot.

EU ska aldrig tveka i försvaret för demokratin, och vi ska därför fortsätta stötta Hongkongborna fram till den dag de åtnjuter det demokratiska samhälle som de förtjänar.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.