GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: EU kan göra mer för folket i Iran

Att EU vill terrorstämpla revolutionsgardet i Iran är bra. Men det borde skett tidigare.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 21 januari 2023
David Lega
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
EU-parlamentet i Strasbourg.
EU-parlamentet i Strasbourg.Foto: Fredrik Persson / TT

Det är svårt att sätta ord på helvetet i Iran. Det iranska folket åtnjuter inte yttrandefrihet eller tankefrihet, nej nästan inga fri- eller rättigheter. När det iranska folket nu protesterar mot det förtryck som plågat dem länge mötts de av regimens urskillningslösa vrede. Protesterna slås ner med våld, massgripanden, tortyr och avrättningar.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

EU har antagit sanktioner för att straffa några av de ansvariga. Men fler sanktioner behövs!

I veckan har vi i Europaparlamentet debatterat EU:s agerande gentemot Iran, och därefter antog vi en resolution som utgör parlamentets rekommendation till EU:s utrikeschef och medlemsstaterna. Det råder bred enighet i parlamentet om att EU måste göra mer: fler och kraftfullare åtgärder.

Ledande personer inom det Islamiska revolutionsgardet (IRGC) straffades med sanktioner 2021 för beslutet att använda dödligt våld mot protesterna i Iran i november 2019. Men revolutionsgardet har fortfarande en central roll i att slå ner protesterna i Iran. Amnesty International har dokumenterat myndigheternas plan för att slå ner de pågående protesterna genom att sätta in bland andra revolutionsgardet, kravallpolisen och civilklädda säkerhetstjänstemän. Det finns belägg för att försvarsmaktens centrala högkvarter utfärdat en order till befälhavare i alla provinser och uppmanat dem att konfrontera fredliga demonstranter med dödligt våld och skjutvapen. Protesterna ska slås ner till varje pris.

Nyligen dömdes en belgisk hjälparbetare, Olivier Vandecasteele, till 40 års fängelse och 74 piskrapp i Iran. Revolutionsgardet grep Vandecasteele och hävdar att han är en spion, men av allt att döma är ”bevisen” mot honom helt fabricerade. Iran vill utföra en fångutväxling och byta Vandecasteele mot en iransk diplomat som sitter fängslad i Belgien för att ha planerat att bomba en exiloppositionsgrupps demonstration. Till dess att en eventuell fångutväxling sker sitter belgiske Vandecasteele kvar i det ökända Evin-fängelset där fångarna utsätts för tortyr.

”Iran är världens ledande statliga sponsor av terrorism.”
David Lega

Förutom att delta i förtrycket mot det iranska folket har revolutionsgardet därtill ansvar för att organisera internationell terror, exempelvis skickas nu drönare till den ryska armén. Iran är världens ledande statliga sponsor av terrorism.

Flera länder, däribland USA, har terrorstämplat IRGC. Jag har vid flertal tillfällen uppmanat EU att göra detsamma. Att terrorlista IRGC skulle innebära hårda sanktioner. Enligt mig, vore det ett viktigt och starkt svar från EU till Irans regim. Att terrorstämpla IRGC är ett nödvändigt och otroligt starkt budskap till protestanterna i Iran. Jag har jobbat in i det sista för att få majoritet för förslaget om terrorlistningen. När jag la fram förslaget i oktober var min partigrupp den enda som stöttade det. Nu, i januari, röstade parlamentet med nästintill enhällighet för att terrorlista revolutionsgardet. Det är givetvis bra, men tragiskt att så många människor tvingats sätta livet till innan.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.