Annons

David Lega: EU har bidragit till hat och terrorism i Mellanöstern

Ord kan inte beskriva den sorg som jag känner över de fruktansvärda attackerna som israelerna utsatts för. Men jag är inte bara ledsen, jag är också arg. Jag är så fruktansvärt arg att det skulle behöva gå så här långt innan EU skulle bry sig om Israels oro och ta terrorismen på allvar.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 28 oktober 2023
David Lega
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
EU-kommisionen ska se över biståndet som gått till de palestinska områdena.
EU-kommisionen ska se över biståndet som gått till de palestinska områdena.Foto: Virginia Mayo

Terroristorganisationen Hamas attackerade den 7 oktober Israel på det mest brutala sätt. Barn dödades, kvinnor våldtogs, äldre kidnappades och hundratals togs som gisslan. Den ondskan går inte att ta in. Den dagen mördades fler judar än någon annan dag efter Förintelsen.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Fördömandet har varit kompakt. Alla svenska partier, från vänster till höger, har fördömt Hamas. Det är bra. Men som politiker handlar det inte bara om ord och fördömanden. Vi har ett ansvar att vidta åtgärder, men också att se över rådande politik. Som politiker behöver man vara självkritisk.

Annons

EU har länge varit världens största givare av bistånd till den palestinska myndigheten. Målet är att förbättra de ekonomiska, sociala och humanitära förhållandena för det palestinska folket. Biståndet används bland annat till utbildning. Tyvärr uppdagas gång på gång exempel på antisemitism och hat i de palestinska läromedlen. De EU-finansierade skolböckerna uppmuntrar till hat, våld och jihad.

I lektionerna i arabisk grammatik förväntas eleverna praktisera satslära på meningar som ”Palestiniern dog som en martyr för att försvara sitt moderland”. På geografin används kartor utan Israel. På matematiklektionen får barnen räkna självmordsbombare.

Skolbarnen som indoktrineras i detta hat växer upp. Jag vet såklart inte vart de Hamas-terrorister som nu slaktar oskyldiga israeler gick i skolan. Men jag vet att det under många år använts skolböcker i den palestinska undervisningen som uppger att judar är dömda till förintelse och som uppmuntrar till våld för att ”befria Palestina”.

”Man pratar ibland om att EU är ett byråkratiskt monster och EU:s biståndspolitik har verkligen varit en helig ko. Trots alla dessa larm har biståndsmiljarderna fortsatt rulla.”
David Lega

Nu har vissa politiker börjat prata om att ”se över Palestina-biståndet”, för att garantera att pengar inte gått fel. Men en översyn räcker inte.

Vi vet ju att EU-medel har hamnat i fel händer och finansierat inte bara ”fel” men rakt av fruktansvärda saker, inklusive terrorism.

Vi vet att EU:s bistånd finansierat antisemitiska läroböcker som uppmanat till våld.

Vi vet också att EU:s bistånd finansierat Hamas-terroristernas infrastruktur. Jag har själv exempelvis besökt en av många tunnlar som terroristerna byggt för att kunna förflytta sig snabbt och som de nu gömmer sig i.

Man pratar ibland om att EU är ett byråkratiskt monster och EU:s biståndspolitik har verkligen varit en helig ko. Trots alla dessa larm har biståndsmiljarderna fortsatt rulla.

Det är bra att EU-kommissionen aviserat att man nu ska nagelfara biståndet, samtidigt som ren humanitär hjälp givetvis ska fortsätta. Men jag är förbannad att det skulle behöva gå så här långt, att det skulle krävas en massaker, för att EU-kommissionen skulle agera. Förbannad.

Annons
Annons
Annons
Annons