Karin Karlsbro: EU får inte ersätta Ryssland med Kina

Inget enskilt land ska få vara vår huvudsakliga källa för importen.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 23 maj 2023
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den gröna omställningen kräver att vi tittar under jordens yta, ned i marken här i Europa, skriver Karin Karlsbro.
Den gröna omställningen kräver att vi tittar under jordens yta, ned i marken här i Europa, skriver Karin Karlsbro.Foto: Janerik Henriksson/TT

Att koldioxidutsläppen måste ned är vi tack och lov i stort sett överens om inom EU. Så sent som för några veckor sedan klubbades det stora klimatpaketet Fit for 55 av Europaparlamentet med brett politiskt stöd.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Nu är det elektrifiering som gäller. Bensin byts mot elektricitet och förbränningsmotorn ersätts av batterier. Men innebär den gröna omställningen att vi nu kan slå oss till ro? Nej, även om det gröna skiftet är helt rätt och måste göras snabbt så står vi inför ett nytt dilemma.

I takt med att användning av batterier och solceller ökar dramatiskt blir vi också mer beroende av nya råvaror, som varken är gröna eller närproducerade. Samtidigt som Europa kämpar hårt för att frigöra sig från Rysslands olja och gas så riskerar vi att bli osunt beroende av metaller och mineral från andra håll.

Vanligtvis är vi liberaler inte särskilt rädda för att handla med andra länder. Det är trots allt det som bidrar till vårt välstånd. Problemet med de så kallade kritiska råvaror som vi behöver mer av är att Kina idag kontrollerar nästan all handel med dessa. Det innebär att vår gröna omställning riskerar att åter göra oss beroende av länder som inte alls delar vår syn på varken demokrati, mänskliga rättigheter eller miljö. Då byter vi ett skadligt beroende mot ett annat.

Den gröna omställningen kräver att vi riktar blicken nedåt. För att vara mer specifik kräver den att vi tittar under jordens yta, ned i marken här i Europa.

”Klimat, miljö och säkerhet hänger ihop och makt över naturtillgångar är inflytande i världen.”
Karin Karlsbro

Inom kort startar vi förhandlingarna av den så kallade råmaterialakten, som EU-kommissionen presenterat. Den syftar till att på olika sätt främja europeisk råvaruproduktion och återanvändning av dessa värdefulla ämnen.

“Att jobba med politik kring kritiska råmaterial är det sexigaste man kan göra just nu”, utbrast en initierad vän här i Bryssel. Om det är så ska jag låta vara osagt, men sedan jag blev utsedd att förhandla dessa frågor för min partigrupp har jag inte kunnat sluta tänka på hur komplex världen är. Klimat, miljö och säkerhet hänger ihop och makt över naturtillgångar är inflytande i världen.

Verktygslådan EU behöver måste rymma flera lösningar för att komma runt ett ensidigt beroende av Kina. Inget enskilt land ska därför få vara vår huvudsakliga källa för importen.

Vi kommer att behöva bryta mer kritiska metaller och mineral inom EU. Vi kommer också behöva bli mycket bättre på att återvinna material som redan har använts, men kan användas igen. Förutom att det är ett stort resursslöseri att inte redan idag återvinna mer så bidrar det också till att behovet att mer import ökar.

Likväl behöver vi samarbeta och handla mer med andra demokratier. Det gör frihandelsavtal med länder med stora naturtillgångar som Chile och Australien otroligt viktiga.

Att ersätta Rysslands gaskranar med Kina som huvudleverantör för de sällsynta jordartsmetaller vi behöver är en dålig idé. Men gör vi rätt från och med nu kan vi försäkra oss om att varken bli beroende av fossilenergi och utelämnade till skurkstater.