1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett ”vi” säger mycket

SVT-debatten till trots, det tål att minnas att alla riksdagspartier har slutit upp bakom regeringens inriktning för att bekämpa coronasmittan.
Ulf Kristersson (M) anländer för att delta i partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda.
Foto: Jonathan Näckstrand/TT

”Våra största brister är att så många har avlidit i äldreomsorgen, vi borde ha testat fler vid det här laget”. Så formulerade sig statsminister Stefan Löfven (S) i inledningen av söndagens partiledardebatt i SVT. Det är en bra sammanfattning av de två stora tillkortakommanden som utmärker Sverige i coronasmittans tid. Det är dessutom en bild av situationen under våren som ingen kan bestrida utan att hamna i konflikt med verkligheten, allra minst de övriga partiledarna.

Kanske kom den här partiledardebatten lite för tidigt. Det tål att minnas att det rått borgfred under den period som i dag bär stigmat av drygt 4500 svenskar som avlidit till följd av covid-19. Riksdagspartierna har med olika engagemang och humör stått bakom regeringens inriktning, mål – eller om man så vill – strategi. Den samsynen fanns med i debatten, men där fanns också ett uppdämt behov på vissa håll av att få markera oenighet.

Därför förvånade det inte att det var Ebba Busch (KD) som valde att svinga vilt och anklaga statsministern för att ”med berått mod” ha tillåtit stor smittspridning i landet och därmed, i förlängningen av argumentet, också bar ansvar för att så många människor dö av smittan. Hennes ansträngning gick inte hem, inte minst eftersom Ulf Kristersson (M) markerade mot resonemanget med orden att ”ingen misstror att regeringen har en god vilja”.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

När det blir dags att granska och utreda hur alla inblandade har agerat, kommer Kristerssons kritik av att regeringen inte varit ”tillräckligt alert” och att det har brustit vad avser ansvar och tydlighet att stå i centrum. Men sättet som Kristersson valde att framföra sin kritik gjorde att den till skillnad från KD-ledarens kunde vara både träffsäker och samtidigt relevant:

”Vi har misslyckats kapitalt med äldrevården och vi har inte kommit i gång med testning trots att vi har pratat om det i tre månader”.

Det var i och med detta lilla ”vi” som Ulf Kristersson medgav sitt och de andra partiledarnas delansvar; det var också där som han agerade statsmannalikt, vilket torde kunna förväntas av en M-ledare.

Läs mer

Sport

"Det känns inte som att det är någon i mål i längre”

Jesper Karlsson fortsätter ösa in poäng.

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.