GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikael Hermansson: Ett väntat misslyckande

Ska Sverige få en bred och sammanhållen migrationspolitik kan den inte bygga på påståenden eller lösa förhoppningar.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 8 augusti 2020
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Migrationskommittén höll sitt första sammanträde i september 2019. Under fredagen avslutas arbetet och ett betänkande ska lämnas över till migrationsminister Morgan Johansson (S).
Migrationskommittén höll sitt första sammanträde i september 2019. Under fredagen avslutas arbetet och ett betänkande ska lämnas över till migrationsminister Morgan Johansson (S).Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag har den parlamentariska Migrationskommittén sitt sista sammanträde. Något samlat förslag till en ny migrationspolitik kommer dock inte att läggas fram, vilket var väntat.

Därmed lär inte regeringen, som är svårt kluven i frågan, gå fram med en proposition till riksdagen i höst om en lag som ska ersätta den tillfälliga utlänningslagen som nu gäller.

Tillbaka på ruta ett? Nej, inte alls. Migrationspolitiken efter kommitténs arbete är om något än mer polariserad än tidigare och det politiska tonläget är på skriknivå. Det finns yttre faktorer som också spelar in, som att ett antal partier gärna vill ha migrationsfrågan som slagträ i en kommande valrörelse. Men om målet för kommitténs arbete var att få till en bred överenskommelse under denna mandatperiod om det som regeringen anger i kommittédirektiven som ramen för en sådan, att ”migrationspolitiken ska vara human, rättssäker och effektiv”, är det omöjligt att inte se det senaste årets arbete som både misslyckat och meningslöst.

Men vad var annat att vänta, med tanke på att den problembeskrivning som kommittén har utgått ifrån varit så undermålig. Som Rickard Olseke, välkänd asyl- och migrationsexpert, har formulerat det så utgår förslagen som diskuterats i kommittén ”…ifrån en felaktig bild av lagstiftningen i andra EU-länder och bygger på illusionen att den tillfälliga utlänningslagen har påverkat antalet asylsökande i Sverige.”

Att det rör sig om en illusion som dessutom fått direkt omänskliga konsekvenser råder det inga tvivel om; det har bland andra Röda korset visat på ett övertygande sätt. Men även regeringen är medveten om att det inte går att slå fast att den tillfälliga lagen har haft sådan effekt att den kan betraktas som relevant för ett vägval i migrationspolitiken. Ändå får den lagen utgöra själva utgångspunkten!

Om Sverige ska ha en migrationspolitik värd namnet kan den bara vara human, rättssäker och effektiv. Då måste också diskussionen om en sådan utgå från det som är relevant och inte från antaganden, påståenden eller rentav förhoppningar som saknar grund.