Anela Murguz: Ett trivsamt feriejobb är bättre än inget jobb alls
Kan feriearbetande ungdomar lära sig något om arbetslivet om de spelar fotboll och fipplar med mobilen? Det är utgångspunkten för en uppmärksammad insändare på BT:s debattsida den här veckan. Signaturen ”en fundersam arbetare” har nämligen noterat att feriearbetande ungdomar i stadsdelen Norrby ägnat sig åt annat än att arbeta, och undrar därför om satsningen – som Bostäder i Borås står bakom – ger rätt bild av arbetslivet.
Men Bostäder i Borås menar i en artikel i BT (15/8) att kritiken till stor del är obefogad. Att de feriearbetande ungdomarna ser sysslolösa ut kan till exempel bero på att många ungdomar har valt att ta sin lunch utanför de anvisade lokalerna. Därtill pågår en utvärdering av projektet som ska presenteras i veckan.
Men redan nu kan man konstatera att det finns goda förutsättningar för att projektet ska visa sig vara ett lyckat sådant. Att låta 125 ferieungdomar arbeta med att ta hand om fastigheter, rusta upp utemiljöer och anordna aktiviteter åt barn som bor i de berörda områdena är klokt, rentav klockrent. Liksom att man gör det i områden som Hässleholmen och Norrby som annars tyngs av negativa rubriker om brottslighet, otrygghet och utanförskap.
”Genom att kombinera ett upprustningsarbete av bostäder och utemiljöer i brottsdrabbade områden med andra typer av brottsförebyggande insatser kan man komma långt.”
Det finns gott om forskning som visar att den omgivande miljön är viktig när det gäller att bekämpa kriminalitet. Brott tenderar att begås på platser som är – eller rättare sagt ser ut att vara – övergivna och slitna. Det betyder inte att Sveriges problem med gängkriminalitet kommer lösas av att ungdomar plockar lite skräp om somrarna, men genom att kombinera ett upprustningsarbete av bostäder och utemiljöer i brottsdrabbade områden med andra typer av brottsförebyggande insatser kan man komma långt.
Därför är det klokt att involvera ungdomar i upprustningsarbetet på Norrby och Hässleholmen. Förutom att ungdomarna i fråga får en uppfattning om hur arbetslivet kan se ut och en viktig skjuts i cv:et, får de också vara med att ta ansvar för samhällets gemensamma ytor. Det är ingen liten sak med tanke på att ungdomar, särskilt de som bor i utsatta områden, är extra sårbara när det gäller kriminalitet.
Borås stad kan därför vinna mycket på att få ungdomar att känna delaktighet, så även om inte effektiviteten skulle visa sig ha varit på topp alla dagar i sommar. De feriearbetande ungdomar som inte bor på Hässleholmen och Norrby får dessutom möjligheten att tillbringa tid i stadsdelar de vanligtvis aldrig hade besökt, och förhoppningsvis även en mer nyanserad och positiv bild av dessa områden och de människor som bor där.
Om så är fallet har dessa ungdomar inte bara lärt sig ett och annat om arbetslivet, utan också om samhället de är en del av.